Всяка трета фирма търси работници

16 на сто ще съкращават хора

Всяка трета фирма търси работници | StandartNews.com

Всяка трета компания планира да открие нови работни места през следващите три месеца. Малко над половината от фирмите ще запазят сегашния брой на персонала си, а 16 на сто ще съкращават хора. Това показва ново проучване на ManpowerGroup България, цитирано от Труд.

В настоящата ситуация разкриването на нови работни места се случва изключително внимателно и след детайлно планиране на бизнес операциите и свързаните с тях разходи, коментира данните Мария Стоева, мениджър “Бизнес развитие”.

Две трети от компаниите у нас успяват да намерят служители за свободните си позиции, а 12% изпитват сериозни трудности да привлекат и задържат кадри, основно в секторите “Туризъм и хотелиерство” и “Строителство и инженеринг”.

Повече от половината анкетирани смятат, че инвестиционният климат в страната е добър, а според една трета е отличен. Едва 18% твърдят, че средата за развитие на бизнес операции на местно ниво е лоша. Високото качество на труда и сравнително ниските разходи за него, както и лесният достъп до други пазари са най-големите конкурентни предимства на България, според анкетираните инвеститори.

Според наблюденията на ManpowerGroup България, качеството на труда в определени бизнес сектори като “Информационни технологии”, “Аутсорсинг на бизнес процеси”, “Производство на автомобилни компоненти” и “Електроника и медицинска техника” е на отлично ниво, което е и една от основните причини за избор на България като подходяща локация за бизнес операции на международни компании.

В същото време почти половината от компаниите, които са развивали дейност в съседни държави през последните пет години, споделят, че бизнес климатът в страната е по-добър в сравнение с този в Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Черна гора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай