Далавери по морето. С какво ни мамят

Над 200 жалби са подали туристи към Комисията за защита на потребителите

Далавери по морето. С какво ни мамят | StandartNews.com

Над 200 жалби са подали туристи към Комисията за защита на потребителите (КЗП) от началото на тазгодишния летен сезон. Те са свързани основно с разминаването в качеството на офертите, занижените хигиенни условия и ценообразуването при плажните принадлежности. Това обяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

По думите му жалбите, свързани с почивка по родното Черноморие, надхвърлят 100. Още толкова сигнали са подали и туристите, решили да прекарат своята ваканция в някой от курортите във вътрешността на страната. Сред оплакванията продължават да се срещат такива, касаещи отказа на туроператори или туристически агенции да върнат предварително заплатените суми за почивка на своите клиенти, предава България он Еър.

Не липсват жалби относно разминаването на цените в менюто на дадено заведение и заплатената сметка и подвеждащите цени в нощните заведения у нас. Димитър Маргаритов уточни, че по отношение на броя на жалбите към КЗП се връщаме към нивата от 2019 г. Делът на оплакванията след онлайн пазаруване обаче нараства с 30 на сто.

Средната санкция, която биха могли да отнесат нелоялните търговци при установяване на нарушение е около 1 000 лв. Отделно ще има проверки на алкохола по нощните заведения,

„През последните две години, сме имали случаи на разреден, а не на фалшив алкохол", коментира шефът на КЗП, като посъветва потребителите да проверят с „директен контакт“ дали всички аспекти на онлайн офертата съответстват на реалността. Според него летовниците трябва да потърсят отговорност на самия търговец на място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай