Вкарват НАП в помощите за бизнеса

Държавата заделя 156 млн. за грантове, покрива процент от загубения оборот и наеми

Вкарват НАП в помощите за бизнеса | StandartNews.com
  • Държавата заделя 156 млн. за грантове, покрива процент от загубения оборот и наеми
  • Денонощни преговори между министерство на икономиката и работодателските организации

Вкарват НАП в помощите за бизнеса. Приходната агенция ще помага закъсалите по време на пандемията фирми да получат максимално бързо ликвидна помощ от държавата. Това стана ясно от думите на икономическия министър Лъчезар Борисов при представянето на новите мерки, с които ведомството му ще даде подкрепа за компаниите, принудени да преустановят дейността си заради поредните ограничения. Цялата информация за фирмените обороти и дейността на компаниите е при данъчните, включването им при определянето на новите грантове ще ускори много процеса по раздаването им. НАП ще е и гарантът, че за средствата няма да класират по документи фирми с фиктивна дейност за сметка на компании, които наистина работят и търпят щети заради коронавируса.  

ВИЖ ОЩЕ: Бизнесът: Помощ за всяка закъсала фирма

Покриване на част от загубения оборот при затварянето на фирмите заради новите по-строги мерки срещу коронавируса е една от идеите на държавата. Денонощни преговори текат между министерството на икономиката и работодателските организации, за да се намери най-бързата и ефективна подкрепа за компаниите. 156 милиона лева вече са пренасочени от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Те ще отидат за директна ликвидна помощ към фирмите, особено за тези, които три седмици ще бъдат затворени. Работодателските организации обаче настояват да се подпомогнат всички закъсали зарази коронакризата компании, а не само тези, които ще търпят загуби до 21 декември.
Предложенията за компенсация са в две насоки - да бъде покрит част от оборота на компаниите, или техни фиксирани разходи - наемите за офиси и производствени помещения, амортизациите, месечните заплати, разходите за маркетинг до определено ниво, застраховките, някои нормативни разходи и др. Според социалния министър Деница Сачева реалистично е държавата да покрие 15-20% от загубения оборот на затворените компании.
"Ще се постараем през следващите 3 седмици да надградим всички мерки и да направим така, че да помагаме на всички, които имат нужда от подкрепа. С новите мерки постигаме баланс между свободата на икономическият живот и строгостта на противоепидемичните мерки. Не затваряме икономиката, гарантираме доставките, производството и промишлеността. Продължава работата на Министерството на труда и социалната политика и на Министерството на икономиката да намерим най-бързите мерки за компенсация на бизнеса за затворените сектори, които няма да работят поради противоепидемичните мерки", коментира министър Лъчезар Борисов.
От 27 ноември 2020 г. тръгва и мярката в подкрепа на малките и средни предприятия за 170 млн. лв. По нея компаниите ще се подпомагат с грантове от 30 000 до 100 000 лв. За трите седмици на строги мерки държавата ще даде рамо на 350 000 души като ще задели за това близо 400 млн. лв., увери премиерът Бойко Борисов. Той обаче съобщи, че за миналия месец в хазната са влезли 70 млн. лв. по-малко от ДДС. Това означава, че стоки и услуги за 350 млн. лв. не са били продадени, разтълкува цифрите председателят на БСК Радосвет Радев. Според него сега най-важно е бизнесът да получи ликвидна подкрепа, защото в противен случай не се знае колко компании ще оцелеят следващата година. В работодателските организации вече постъпват тревожни данни за фалити и очаква се ефект на доминото. Още повече, че 3 милиарда лева трябва да внесе бизнесът в данъчно-осигурителната система до Коледа, изчисли Радосвет Радев. Сумата включва плащането на осигуровки, срокът за което изтече на 25 ноември, авансовия корпоративен данък, ДДС до 14 декември, местни данъци и такси. Отделно на компаниите им предстоят и вноски по кредити.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай