Великобритания в тотална икономическа катастрофа

Обединеното кралство може да отчете най-големия икономически срив от 1706 г. насам

Великобритания в тотална икономическа катастрофа | StandartNews.com

Обединеното кралство може да отчете най-големия икономически срив от 1706 година насам. Това показва сценарий на централната банка на Англия, информира Скай нюз.

Според този сценарий БВП на Обединеното кралство ще се свие с 14% тази година, а безработицата ще достигне 8% заради мерките, наложени в борбата с коронавируса.

Банката публикува първата си прогноза за потенциалното въздействие на ограничителните мерки върху икономиката на страната, докато Комисията за валутна политика остави основните лихви непроменени на рекордно ниско ниво от 0,1%.

Но двама членове гласуваха в подкрепа на по-голямо изкупуване на облигации, което подсказва, че е необходима по-голяма подкрепа освен закупените активи за 645 милиарда британски лири, също известно като количествени облекчения, имащо за цел увеличаване на ликвидността.

В същото време банката публикува "примерен сценарий", който се базира на предположението, че Великобритания ще започне плавно разхлабване на мерките, наложени от 23 март.

Отбелязва се, че очакваният спад на икономическия растеж с 14% тази година също ще зависи от значителната подкрепа на банката и правителството, които отпуснаха средства по различни схеми в подкрепа на фирмите, заетостта и заплатите.

Следващата седмица се очаква да бъдат оповестени официалните данни, които ще потвърдят негативен растеж през първите три месеца на годината

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай