Утопия? Водата в София може да поевтинее

От началото на следващата година

Утопия? Водата в София може да поевтинее | StandartNews.com

Цената на водата в София може да поевтинее от началото на следващата година, когато дружеството трябва да има нов бизнес план за инвестиции в мрежата, прогнозираха експерти.

Цените, които ще се прилагат през следващите пет години, трябва да бъдат вписани в бизнес план на ВиК дружествата, предвижда законодателството. Тези планове пък се внасят за одобрение в КЕВР, след което регулаторът обявява цените на водата за следващата година. Към момента столичното дружество е внесло непълен бизнес план, в който не са записани новите цени, въпреки че крайният срок беше в края на юни тази година

Регулаторът е поискал Столична община да предприеме действия, с които да принуди „Софийска вода“ да изготви бизнес план за 2022-2026 година и предложения за цени и да ги съгласува. КЕВР не може да разгледа проекта на бизнес плана, ако не е одобрен и съгласуван със Столична община, е категоричен председателят на КЕВР Иван Иванов.

Водният оператор протака бизнес плана, за да избегне намалението на цената на водата, коментираха експерти. Междувременно в парламента са внесени три проекта за промени в Закона за ВиК услугите. Всичките целят задържане на цената и съобразяването й със загубите и качеството на водата, пише Монитор. .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай