Уредите за измерване на парно и топла вода стават дистанционни

"Топлофикация Русе": Индивидуалните устройства за измерване на парно и топла вода стават дистанционни до 2027 г.

Уредите за измерване на парно и топла вода стават дистанционни | StandartNews.com

"Топлофикация Русе" съветва клиентите да прегледат индивидуалните уреди за отчет на топлинната енергия и горещата вода. "Преди началото на новия отоплителен сезон те трябва да проверят изправността на устройствата. Поддръжката на индивидуалните уреди за дялово разпределение в апартаментите и вътрешната отоплителна инсталация е отговорност на потребителите. За коректни показания, измервателните устройства трябва да са минали задължителната метрологична проверка. Напомняме, че всички неизправности и течове в сградата трябва да бъдат отстранени преди да бъде пуснато отоплението.", заявяват специалистите на дружеството.

„Подмяна на уред се налага да бъде направена, ако клиентите забележат, че дисплеят избледнява или данните са напълно изчезнали.“, казват от централата. Като основна причина за тъмния екран, те посочват повреда в електрониката или изтощаване на батерията. "В този случай е необходимо клиентите да се свържат с обслужващата фирма за дялово разпределение за подмяна на уреда.", обясняват от дружеството. "Важно е навреме потребителите да информират фирмата, извършваща дялово разпределение в сградата, за евентуален проблем с индивидуалното устройство. В противен случай, ако повредата бъде констатирана при отчет, от фирмата ще бъдат принудени да начислят максимална мощност на съответното отоплително тяло, чийто разпределител не работи.", предупреждават от "Топлофикация Русе".

Специалистите от русенското предприятие посочват, че ако се налага смяна на уред поради изтекъл срок на годност или технически проблем, който не може да бъде отстранен, новите топломери или водомери трябва да бъдат с възможност за дистанционно отчитане. "Монтираните след 12 март 2021 година индивидуални устройства задължително трябва да бъдат с възможност за снемане на показанията от разстояние.", уточняват от топлофикацията. "Крайният срок за пълно преминаване към дистанционен отчет на битово горещата вода и отопление е 01.01.2027 година. Това гласят измененията, приети в Закона на енергетиката тази година.", поясняват от топлофикационното дружество.

"Чрез дистанционния отчет няма да бъде необходимо ежемесечно да се осигурява достъп на отчетник до имота. Информацията за данните може да се предоставя чрез интернет и се актуализира толкова често, колкото измервателните средства и използваните системи позволяват.", посочват от дружеството. Експертите на "Топлофикация Русе" съветват клиентите да внимават, когато сменят индивидуалните . "За коректно засичане на показанията, устройствата трябва да могат да се отчитат от разстояние от топлинния счетоводител, обслужващ етажната собственост. За това преди потребителите да изберат уреда, нека се консултират с фирмата за дялово разпределение", заявяват експертите.

От "Топлофикация Русе" съветват клиентите да използват времето преди пускането на отоплението за смяна на уредите за дялово разпределение. "Потребителите могат да се обърнат за това и към нас. "Топлофикация Русе" АД  притежава лиценз за извършване на услугата дялово разпределение на топлинна енергия, издаден от Министерството на енергетиката“, допълват експертите на централата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай