Украйна би тревога за проблем с пшеницата

Сушата рязко намалява добивите

Украйна би тревога за проблем с пшеницата | StandartNews.com

 

Сушата е на път да пресече най-успешното земеделие в Европа. След като последните 2 години Украйна отчита рекордни реколти от зърнени култури с над 74 милиона тона, днес метеоролозите в страната вещаят много по-ниски добиви заради сушата, пише украинското списание „Агробизнес днес“.

Според тях заради глобалното затопляне два пъти са се увеличили летните дни с температури над 30 градуса. Очаква се това да продължи и засушаването да обхване още 15-30 процента от степните райони. Това ще доведе до по-ранно узряване на зърнените култури и по-ниски добиви, твърдят агроекспертите. Още по-неприятното е, че сушата ще обхване както есента, така и пролетта, опасяват се те.

Според аграрните специалисти това ще даде възможност на зимната пшеница, соя и слънчоглед, но ще удари най-много летната пшеница и царевица.

Вицепремиерът на Украйна Алексей Резников пък предрече екологическа катастрофа в Донбас, която ще има международни измерения заради наводнения на рудници, изоставени от въгледобивни компании. Той твърди, че в една от тези мини, която се казва "Юнком", навремето съветските власти са провеждали ядрени опити и по този начин са замърсили подпочвените води с радиация.

Украйна увеличи износа си на зърно с 34% до 31,1 милиона тона, подкрепен от силния експорт на пшеница и царевица. Износът на пшеница нарасна с 4,5 милиона до 14,99 милиона тона, а този на царевица се е увеличил с 3,7 милиона до близо 12 милиона тона за 2019 година, по данни на украинското министерство на земеделието.

Украйна е третият най-голям доставчик на земеделски култури за ЕС след САЩ и Бразилия.

Страната вече е световен лидер в производството на слънчоглед и слънчогледово олио.

Голямата цел на властите в Киев е да излязат на азиатските пазари. Те започнаха с договор за експорт на пресни яйца за Япония, на ябълки - за Бангладеш, на мед и рапица за Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай