Туткави чиновници и ЕС бавят парите за туроператорите

За държавната помощ трябва да се получи разрешение от Европейската комисия

Туткави чиновници и ЕС бавят парите за туроператорите | StandartNews.com

Протест заради липсата на средства от правителството за ликвидност и възстановяване на парите на клиентите им изкара туроператорите на протест. Според служебния министър на туризма Стела Балтова (на снимката) проблемите с осигуряването на средства за подпомагане на сектора идват от забавяне заради чиновници, както у нас, така и в Брюксел.

"Сектор туризъм се намира в една безпрецедентна ситуация. Тя такава в Европа и по целия свят. Осигурени са 70 милиона лева, но се наблюдава едно забавяне от правна и финансова гледна точка как тези средства ще бъдат разпределени. Вече е разработено и съгласувано необходимото", заяви Балтова пред БНТ.

Едната част от средствата, около 30 милиона, е държавна помощ и за нея трябва да се получи разрешение от Европейската комисия. Втората част също е разпределена - 30 милиона лева са посочени като безвъзмездна помощ, без обаче да има ясен план как да бъдат разпределени. Други 6 милиона са предвидени за туроператорите.

Според министъра има решение за разпределението на средствата, но се чака съгласие от всички институции. "Празнината, която беше допусната с актуализирания бюджет, да не бъде посочено как точно да бъдат разходвани средствата, отне достатъчно време, в което ние да съгласуваме тези процедури, да се направят консултации. Върви в ход, отговорността е много голяма и наша и ние сме в постоянен контакт с колегите", каза Стела Балтова.

Дали ще има локдаун трябва да решат здравните власти. Решението на зеления сертификат е съгласувано с туристическия сектор, направени са неколкократни срещи и мярката е подкрепена от бизнеса.

Балтова обясни още, че покрай пандемията много фирми са загубили част от служителите си. "Немалко фирми от средни се превърнаха в малки, малките се превърнаха в микрокомпании. Това е една ситуация, която се наблюдава не само в България но и в ЕС. Хората искат перспектива и задачата на държавата е да им покаже тази стратегическа перспектива и да им даде визия за развитието на сектора", каза още министърът.

В трите ни зимни курорта към момента няма хотели, предвидени за карантина. Това трябва да бъде решено другата седмица, но министър Балтова е категорична, че такива места трябва да има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай