Туристическият бранш очерта апокалипсис

Масови фалити, безработица за хиляди и пълен провал на летния сезон, прогнозираха ресорните организации

Туристическият бранш очерта апокалипсис | StandartNews.com
  • Масови фалити, безработица за хиляди и пълен провал на летния сезон, прогнозираха ресорните организации

Пълен апокалипсис очерта туристическият бранш. Масови фалити, безработица за хиляди и пълен провал на летния сезон, прогнозираха ресорните организации. Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Националния борд по туризъм (НБТ) и други браншови сдружения дадоха специален брифинг, за да ударят камбаната за задаващата се катастрофа.

ВИЖ ОЩЕ: Смърт за туризма: Отмениха 75% от резервациите

Спешни мерки от правителството, за да се избегнат масовите фалити, настоява секторът. Той иска

  • 12-месемен мораториум влизането в сила на наредба Н-18, считано от 1 август 2020 г.
  • Правителството да поеме за една година всички разходи за социални осигуровки на заетите в бранша, смитано от 1 април
  • В рамките на една година, считано от 1 април 2020 г. да могат, без да им се начислява лихва, да изплатят задълженията си към държавата по отношение ДДС, местни данъци, както и такса смет.

Браншовите организации представиха и резултати от проведно от тях анкетно проучване сред бизнеса за влиянието на COVID-19 въху сектора. От него става ясно, че вследствие на административните ограничения, които налага България като мярка за справяне с епидемия, се наблюдава спад със 70% на резервациите в хотелите, а 80% от вече направените се анулират. По отношение на туроператорските дейности пък е отчетен спад от 75% на търсенето на ексурзии, а 90% от планираните такива вече са отменени.

ВИЖ ОЩЕ: Ресторантьори: Фалираме, искаме данъчна ваканция

„Светът не е преживявал по-тежка криза в последните десетилетия. Дори след атентатите на 11 септември 2001 г. нямаше такъв негативен ефект върху туризма“, каза Даниела Стоева, председател на Управителния съвет на АБТТА.

"В българския туризъм заетите са най-малко 300 000, а от проучването стана ясно, че 60% от бранша подготвя съкращения заради ситуацията“, каза още Стоева и допълни: „Данните, коити представяме бяха актуални до вчера, защото проучването е правено вторник срещу сряда, днес вече е още по-страшно. Ситуацията е толкова динамична, че сутринта е едно, а на вечерта съвсем различно“.

„Като най-голямата работодателска организация в сектора предлагаме министър-председателят Бойко-Борисов да сфромира Национален икономически щаб, който да изготви едногодиишна програма да помогне да спасение на транспортен и туристически бранш“, предлага Националният борд по туризъм.

Българското конгресно бюро, което отговаря за събитийния туризъм и организирането на конференции в страната, алармира, че в този бранш кризата вече е факт. Още от миналата седмица компаниите започнали да анулират събития през март. Вече се отменят и събития за април. Над 90% от компаниите, които са част от нашето сдружение вече загубиха оборотите си, каза Теодора Жилкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай