Цените на храната отново тръгнаха нагоре

Цените продължават да вървят нагоре

Цените на храната отново тръгнаха нагоре | StandartNews.com

След като в началото на месеца цените на хранителните стоки по борсите и тържищата в страната останаха непроменени, спрямо предходната последна седмица на май, през втората седмица на юни (7-11) цените на едро на храните отново поскъпнаха с над процент. Това показват седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Най-много са нараснали цените на оранжерийните домати и оранжерийните краставици при зеленчуците, на бананите при плодовете и на ориза и малотрайните колбаси при млечните, месните и другите селскостопански продукти.

Седмичната равносметка показва, че от 35-те хранителни продукти, наблюдавани от ДКСБТ, поскъпналите са 21, поевтинелите са 13 и един е без промяна.

За май равносметката е: две седмици храните на едро са поскъпвали, съответно с 2.92% (3-7 май) и с 0.52% (24-28 май) и две седмици са поевтинявали, съответно с 0.48% (10-14 май) и с 5.73% (17-21 май).

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемична обстановка (удължена до 31 юли тази година), до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поскъпнали с 0.19 на сто, колкото и от началото на 2021 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай