Цената на парното е с бъдеще неизвестно

Вероятното поевтиняване на парното ще е с около 20%, смятат експерти

Цената на парното е с бъдеще неизвестно | StandartNews.com

Бизнесът в България оценява много положително постигнатата от правителството нова по-ниска цена на природния газ от Русия, тъй като вижда възможност в това да постигне ръст, както на производството, така и в известна степен на заплатите. Неясно засега е обаче бъдещето, а в конкретния случай и миналото (до август 2019 г.) на стойността на парното и топлата вода за битовите потребители…

„Новината е, че цената на природния газ няма да се определя на тримесечие, а всеки месец. Формулата по която тя се определя вече няма да зависи само от цената на петрола. В този момент цената е с 40,3% по-ниска отколкото е била до сега. Назад във времето беше оповестена приблизителна сметка, която е 150 млн. лева икономии, които най-вероятно ще бъдат приспаднати от следващи сметки. Ако екстраполираме тези пари напред, това са 225 млн. лева годишно. Ако отнесем тази сума към 25 млрд. лева за заплати, се вижда с колко биха могли да се увеличат те. Не бива обаче да имаме свръхочаквания”, заяви пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„Изчисленията за понижение на цената на парното са базирани на съобщението, което направи директорът на „Булгаргаз” и са изключително приблизителни. Той говореше за 40,3% намаление, което аз разположих върху цялата година, защото то започва от август 2019 година. При това положение действително се получава едно сериозно намаление на две цени. В цената на топлинната енергия и на електрическата такава, която тези централи произвеждат”, е мнението на енергийния експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков.

Велев обясни, че фактурите на домакинствата и малките предприятия няма да бъдат с 40% по-ниски, а с около 20%. Това е защото се намалява цената на самата стока „природен газ”, а цената на услугата, преноса и разпределението си остава същата.

„Тези, които се отопляват на газ ще усетят разликата най-много, но в страната те са едва 2,5%. Цената на парното би се намалила, ако не се намали крос-субсидирането, което се прави. Потребителите на електроенергия субсидират големите градове, където има парно. Те плащат по-скъп ток за да е по-евтина топлинната енергия там, където има ТЕЦ. Най-вече парното на софиянци. Ако това нещо се намали, като субсидия намалението за парно няма да бъде толкова голямо, но пък ще се отрази в сметките за ток”, добави Велев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай