Цената на газа за септември утвърдена на 22,46 лв.

Стойността е без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС

Цената на газа за септември утвърдена на 22,46 лв. | StandartNews.com

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе закрито заседание, на което прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец септември 2020 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

С приетото днес решение на Комисията утвърдената цена на природния газ от 1 септември 2020 г. е в размер на 22,46 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В решението е отчетена предложената нa 11.09.2020 г. от „Булгаргаз“ ЕАД цена на природния газ, в която е отразена информацията за пазарните индекси на европейските газови хъбове към 28.08.2020 г. и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за месец август 2020 г. на Европейската централна банка.

В утвърдената цена на природния газ от 22,46 лв. /МWh са включени компонента цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на „Булгаргаз“ ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по плана за действие при извънредни ситуации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай