Тръгна битката за бюджет 2021. Бизнесът настръхна

АИКБ с декларация

Тръгна битката за бюджет 2021. Бизнесът настръхна | StandartNews.com

 

Асоциацията на индустриалния капитал в България е против увеличаването на минималната заплата в период на криза и ръст на безработицата, както и срещу вменяването на бизнеса на несвойствени социални разходи - заплащане на първите три дни от обезщетенията за временна нетрудоспособност, отпуск за майчинство, допълнително възнаграждение за прослужено време. Това пишат в позиция АИКБ като препоръки към бюджет 2021 г.

Не става ясно обаче дали това са притеснения на бизнеса или е становище от вече пратен вариант на бюджет 2021. Правителството не е анонсирало нищо от макроикономическите цифри на основния закон на хазната. Ако тези предложения вече са заложени, това означава, че държавата иска да прехвърли ангажименти към бизнеса, който от години предприемачите успяват да отбият.  

АИКБ настоява за намаляване на високия коефициент на редукция на пенсиите от първия стълб за хората, които се осигуряват и във втория стълб, което да бъде отразено в бюджета на ДОО, а оттам - и в общия държавен бюджет, пише dir.bg

Другите политики, които според АИКБ се нуждаят от осигуряване на необходимото финансиране в Бюджет 2021 г., са в областите "Енергетика", ВиК, "Образование, наука и култура", "Здравеопазване", "Сигурност и отбрана", "Държавно управление и електронно правителство".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай