Топбанкер с хубава и лоша новина

Калин Христов: Спадът ще е по-малък, възстановяването ще е по-дълъг

Топбанкер с хубава и лоша новина | StandartNews.com

 

Подуправителят на БНБ Калин Христов заяви, че спадът на икономиката заради коронавируса ще е по-малък от очакванията, но за сметка на това възстановянането  ще е по-дълго, отколкото са били предварителните прогнози. По БНТ той каза, че централната банка вече е коригирала по-нисък спад от 5,5 %. В същото време обаче нивата на БВП преди пандемията ще бъдат достигнати едва след 2 години.

"На практика всички страни промениха и ревизираха прогнозите си и намалиха спада на икономиките си за сметка на възстановяването. При нас корекцията е от 8,5% на 5,5 %, а нивото на БВП отпреди пандемията се очаква да бъде достигнато едва през средата на 2022 година", заяви Калин Христов.

Според него бързия спад по време на пандемията неизбежно е намалил качеството на портфейлите на банките, тъй като кризата е накарала много бизнеси да спрат да работят.

По повод приемането на България в Банковия съюз Христов уточни, че идеята на Банковия съюз е не да премахва банковите фалити, а да намали вероятността това да се случва. Особеността, която има за България и Хърватия е, че влизат в Банковия съюз преди да са приели еврото.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай