Токът гони хилядарка, компенсацията - 300 лева

Бизнесът алармира: Последиците за икономиката ще са опустошителни

Токът гони хилядарка, компенсацията - 300 лева | StandartNews.com
  • Бизнесът алармира: Последиците за икономиката ще са опустошителни
  • Искат президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност

 

Цената на тока за фирмите в България продължава да троши рекорди през последните дни, при това със скорост, която изпревари дори песимистичните прогнози на експертите.Те предупреждаваха, че пазарът е непредвидим и че не е изключено в следващите месеци електроенергията на борсата да стигне и 1000 лева за мегаватчас. Тази психологическа граница обаче беше премината още във вторник, когато в някои часове токът в сегмента "ден напред" се продаваше за 1061 лева, а пазарът затвори при рекордна средна цена от 824,55 лв./Мвтч. В "рамките на деня" в сряда пък стойността на електроенергията мина и 1100 лева в определени часове.Това стана след като министърът на енергетиката Александър Николов обяви, че държавата ще отдели 1,5 млрд. лева за компенсации на бизнеса заради скъпата енергия. Тези мерки обаче също се оказаха "изпреварени" от скока в цените още в деня на обявяването им. Затова от Асоциацията на работодателските организации в България предупредиха, че компенсациите няма да спасят предприятията от фалит.

Таванът се оказа твърде нисък

Причината е самият механизъм на определянето им. Той предвижда като базова да се взема цената на тока в сегмента "ден напред" за юли, която бе 185,59 лева на мегаватчас. Държавата ще поеме 75% от това, което плащат фирмите над тази сума. Следва обаче и уловка - "но не повече от 30% от реалната цена".Това означава, че ако токът на свободния пазар стигне 1000 лева на мегаватчас, компенсациите биха изглеждали така:

1000-185,59 = 814 лева75% от 814,41 = 610,80 лева

610,80 лева на мегаватчас би трябвало да бъде сумата, с която държавата ще компенсира промишления потребител, което означава, че за фирмата ще остане да доплаща малко под 390 лева. Но примерът е в случай, че няма таван на компенсацията. Такъв обаче има и той е 30 на сто от реалната цена:

30% от 1000 = 300 лева

В такъв случай държавата ще компенсира производителя с 300 лева, а той ще трябва да плати останалите 700 лева. Това е над три пъти повече от приетата за базова цена от юли, която е 185 лева.

Работодателите предупреждават за верижни фалити

"Идеята за таван на компенсацията е порочна и разрушителна. Този подход вещае единствено спиране и излизане в несъстоятелност на цели икономически отрасли, които имат голям принос към износа и са основен генератор на БВП. Много предприятия вече са в крайно затруднено финансово състояние", предупредиха работодателските организации в своя обща позиция до президента Румен Радев.Те поискаха среща с държавния глава като предупредиха, че българските производители са изправени пред изключителна заплаха, а възникналата ситуация е безпрецедентна. "Тя не може да се сравнява дори с финансовата криза, започнала през 2009 г. Необходима е изключителна бързина, концентрация и съгласуваност в действията на държавните институции, каквито засега не се забелязват. Заплахата от верижни фалити е напълно реална, но според нас се подценява в голяма степен.Предложението за приемане на таван за компенсиране на енергийните разходи ще има гарантирано опустошителни последици", алармират представителите на бизнеса.Те призовават държавния глава незабавно да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на който да бъде разгледан приоритетно въпросът за кризата с цената на електроенергията за индустрията като проблем, който вече е достигнал състоянието на пряка заплаха за националната сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай