Тези два небостъргача ще променят света

С височина 192 метра, те ще се издигнат в гъсто населения Сингапур

Тези два небостъргача ще променят света | StandartNews.com

Небостъргачи, които ще се изграждат по съвсем различен начин, са на път да променят знанията и опита в областта на архитектурата и строителството. Двете кули ще се превърнат в най-високите сглобяеми сгради в света, съобщава money.bg. 

С височина 192 метра, те ще се издигнат в гъсто населения Сингапур, но големи части от конструкциите им се изграждат зад граница - в Малайзия.
Жилищният проект, наречен Avenue South Residences, ще е оборудван с 988 апартамента, формирани от почти 3000 вертикално подредени "модула". Фирмата, стояща зад проекта, ADDP Architects, казва, че методът на изграждане, известен като  сглобяема предварително сглобена конструкция, е по-малко трудоемък и може да помогне за намаляване на шумовото замърсяване, пише CNN.

Отделните модули са фабрично произведени в Сенай, Малайзия. След това единиците се транспортират до съоръжение в Сингапур, за да бъдат оборудвани и обзаведени, преди да бъдат преместени на строителната площадка. 

След това те се повдигат на място с кран и се "зашиват", за да образуват здрава, носеща рамка, обяснява един от съдружниците на фирмата Маркус Ченг Туан Хан. Последните щрихи, като врати, се добавят след това, каза архитектът.

"Това е като концепция за производство на автомобили, но за строителната индустрия", добави той.

Кои са предимствата на сглобяването

Ограничаването на обема на строителните работи, извършени на обекта, който се намира в жилищния квартал Bukit Merah в Сингапур, може да помогне да се сведе до минимум смущения за живеещите наблизо, каза Хан.

"Но този метод на конструиране наистина помага за намаляване на шума", каза той. "И може да намали отпадъците, защото изработката във фабрика е много по-добре контролирана."

Друга полза идва на фона на Covid-19: На строителната площадка не са необходими толкова много работници. "По-лесно е да се контролира безопасното разстояние и логистичното планиране във фабриката, отколкото да се разполагат всички служители на място", посочи Хан.

Индустрията за сглобяване на сгради за първи път процъфтява в Европа и Америка през следвоенния период, като се използва за бързо разрешаване на проблема с недостига на жилища. Но този пазар сега все повече доминиран от Азиатско-Тихоокеанския регион.

Методът на изграждане се оказва, че е особено популярен в Сингапур, като Държавната агенция по строителство активно насърчава използването на този метод, позовавайки се на 8% икономия на разходите и 40% увеличение на производителността в сравнение с традиционните строителни средства. От 2014 г. агенцията дори прави сглобяването изискване за определени обекти.

Строителството на Avenue South Residences вече е започнало и инженерите се надяват да завършат проекта до първата четвърт на 2023 г. След като бъдат завършени, фасадите на кулите ще разполагат с балкони, сенници за и "небесни тераси", пълни с дървета и изобилие от растения.

Проектът е предназначен да изпревари настоящата най-висока сглобяема сграда в Сингапур - и в света - 140-метровата Clement Canopy, която също е проектирана от ADDP Architects. Сред другите най-високи модулни сгради в света е 135-метрова кула в Кройдън, Южен Лондон, и 109-метрова жилищна сграда в Ню Йорк.

Хан заяви, че едва ли последния проект на неговата фирма да ще бъде надминат по височина в скоро време. "Ние изграждаме прогресивно, работим с инженерите, изучаваме 3D симулации, за да сме сигурни, че дизайнът може да издържи на натоварванията на вятъра", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай