Тестват поне 1 от 40 000 нови коли

Това е новият регламент на ЕС

Тестват поне 1 от 40 000 нови коли | StandartNews.com

Поне по един на 40 000 нови автомобила, регистрирани в държава членка на ЕС трябва да се проверяват всяка година. Това предвижда влизащият в сила от 1 септември.Регламент относно одобряването и надзора на пазара на моторни превозни средства приет през май 2018 г.

Приложението му изисква въпросните изпитвания да са не по-малко от пет и се отнасят за автомобили, пуснати в движение през предходната година.

От държавите членки се изисква редовно да предприемат предпазни мерки срещу превозни средства на своята територия, които не отговарят на изискванията, без да е необходимо да чакат органа, издал одобрението на типа, да предприеме действия;

Техническите служби, извършващи изпитвания и инспекции на нови модели автомобили, ще бъдат подлагани на независим одит въз основа на строги критерии, за да получат и запазят предоставяния им от държавите членки статут, пише още в регламента.

Националните органи по одобряването на типа вече подлежат на партньорски оценки, за да се гарантира, че съответните правила се прилагат стриктно в целия ЕС.

С новата рамка също така се подобряват проверките на превозните средства, които вече се предлагат на пазара и продават в местните представителства.

ЕК вече може директно да проверява в лаборатории или на пътя.

В случаите, когато производителите нарушават законодателството в областта на одобряването на типа (например като използват измервателно-коригиращи устройства или представят фалшиви декларации), ЕК може да разпореди изтегляне от пазара в целия ЕС и да наложи санкции на тези производители на стойност до 30 000 евро на автомобил.

До момента само националните органи, издали одобрение за конкретния тип автомобили, можеха да налагат такива мерки.

Новият регламент бе написан след „дизелгейт“ с хванатите в САЩ автомобили на „Фолксваген“ с манипулирани данни за отработените газове.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай