Тесла от Брюксел. Горивата поскъпват в пъти заради нов акциз

Облагат метана и пропан бутана с допълнителен данък

Тесла от Брюксел. Горивата поскъпват в пъти заради нов акциз | StandartNews.com

Европейската комисия готви драстично увелиение на акциза за пропан-бутана и природния газ (метан).

С подготвяните промени се увеличава драстично ставката, с която ще се облагат този вид горива, алармират от Българската петролна и газова асоциация и Българска асоциация "Природен Газ".

В новите текстове, които в момента се съгласуват от отделните държави, се предвижда акцизът върху природния газ използван за моторно гориво (CNG) да се увеличи между 16 и 25 пъти в периода 2023 - 2033 г. На метан масово се движат таксиметровите автомобили, както и по-новите камиони и автобуси на градския транспорт.

Подобна ситуация е и с пропан-бутана, който се използва масово при леките коли. При него увеличението ще между три и четири пъти между 2023 и 2033 г. Въвежда се и минимална ставка за ползването му като гориво за отопление, която в момента е нулева, съобщи бТВ.

Експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев коментира, че с промените от 2023 г. новият акциз ще добави към цената на пропан-бутана около 40 стотинки, а, като се добави и ДДС - с близо половин лев.

За метана увеличението изглежда наистина драстично от 5 стотинки на килограм до 76 стотинки през 2023 г., което автоматично ще се пренесе и в цената по специализираните колонки на бензиностанциите.

В тази връзка от БПГА и БАПГ с отворено писмо до президента, министър-председателят, парламентарно представените партии и обществеността призовават българската страна да не приема безкритично промените в европейските директиви.

От там изтъкват, че газообразните горива са в пъти по-щадящи към околната среда от дървесината и въглищата и за това акцизните ставки за използването им трябва да останат ниски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай