"Таланти" хакнали и директора на КРИБ, изнудвали го

Евгений Иванов им отговорил, че с терористи-хакери не преговаря

"Таланти" хакнали и директора на КРИБ, изнудвали го | StandartNews.com

Мога да си позволя да разкрия случай с мен. Малко преди атаката срещу НАП на моя компютър излезе съобщение. Лично аз бях хакнат. На компютъра излезе надпис, че данните ми са хакнати и излезе надпис: "Обадете се".

Знаете ли какво им отговорих – с терористи не преговарям. Защото за мен това е вид тероризъм. Те се опитаха да видят дали в компютъра има чувствителна информация, която да бъде откупена по-късно от нас. Това заяви в ефира на Нова телевизия изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

"Ние сме достатъчно умни, за да не държим такава информация на този компютър. На другия ден всичко бе възстановено. Ние нямаме хакери, които да открият престъпника", посочи още Иванов.

По думите му тези апаши могат да бъдат наречени "Наглите" 2. "Вътрешно наричаме рекета от хакери "Наглите 2", защото атакуват наши членове. В КРИБ членуват всички големи банки, пенсионни дружества... Никой не атакува фризьорки, козметички, зъботехници.

При "Наглите" от МВР ни посочиха следващата жертва, беше наш член. Сега прокуратурата си свърши работата, но искаме законодателство. Това е първата и задължителна стъпка. Без нея няма да стане." Това заяви Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ.

Той обяви, че не може да даде конкретна информация за рекет от хакери към членове на КРИБ, защото това би довело до сериозни последствия. "Представете си за една огромна финансова институция, ако изтече информация, че е обект на рекет, какви последствия може да има - и отдръпване на клиенти, големи загуби.

Видяхте какво стана след атаката срещу НАП - опозицията веднага поиска оставки, а това не трябва да се допуска сега, когато се развиват сериозни процеси за бъдещето на страната - и ERM II, концесията на летището, сделката с "Фолксфаген", сделката с F-16", коментира Евгений Иванов.

"Има опити и този модерен вид тероризъм ще продължи. Затова имаме нужда от законодателство. Така, както в Америка почти са решили този проблем. Трябва ни закон, който да казва на тези хора "Не си и помисляй да влизаш тук", каза още изпълнителният директор на КРИБ.

По думите му сега вече мислят в КРИБ как да намерят най-бързия път до компетентните органи, за да се реши подобен проблем.  Според него е нужно законодателство.

"Някой банки въведоха двойна система за сигурност с двойна парола. Действията от страна на престъпниците предизвика контрадействия от потърпевшите. Опълченска съпротива, докато бъде намерено законодателно решение", коментира още изпълнителният директор на КРИБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай