Свръхпроизводството сваля цената на розовото масло

Надяваме се указанията за субсидията да се променят, за да могат да се възползват дестилериите, казва Гергана Андреева

Свръхпроизводството сваля цената на розовото масло | StandartNews.com
  • Надяваме се указанията за субсидията да се променят, за да могат да се възползват дестилериите, казва Гергана Андреева в интервю за вестник СТАНДАРТ
  • Гергана Андреева е изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика

- Госпожо Андреева, приемат ли преработвателите условията, при които могат да се възползват от държавната субсидия за изкупуване на розов цвят?
- Изкупната цена е 1,60 лв. средно за килограм. Но проблемът е, че тези, които дават под 1,70 лв., няма как да се възползват от помощта, за която са заделени 3 млн. лева от фонд "Земеделе". Предишното ръководство на МЗХГ постави две условия, които ние не приемаме, защото това прави мярката неприложима. Но това не беше взето под внимание. Миналия петък имахме среща с новия заместник-министър на земеделието Явор Гечев, на която присъстваха и производители, и преработватели. И сме на една позиция - че тези указания трябва да се изменят след приключване на кампанията. След разговора ни с Гечев имаме уверение, че ще се мисли в посока на това да се премахне изискването за 70% обем на производството, а субсидията от 30 ст. да стане 40.Очаква се след 31 юли да се види кои от регистирираните стопани не са сключили договор и ще се търси подкрепа по извънредната мярка към ЕК за бране на зелено - част от насажденята да бъдат изрязани до 50 см над земята, което ще ги подмлади и в същото време за следващата година ще намали натиска от прекалено много суровина, която не може да бъде обработена.
- По тази мярка за резитба има ли съгласие от Еврокомисията?
- Все още не, защото нямаме данните, за да я обосновем документално. Позиция на ЕК ще имаме, когато дадем анализ какво се случва в сектора. Но трябва да видим данните от кампанията.
- Каква е ситуацията при маслата? Наскоро казахте, че 100 т лавандулово масло залежават по складовете.
- Ние произвеждаме напоследък около 200 т лавандулово масло. Допреди 2-3 г. бяха 60-70- тона, но тогава насажденията бяха основно в Южна България, Северна не беше все още така масово засята. В настоящия момент площите с лавандула са общо 180 кв. км. Добре е да си лидер, но в нещо, за което има търсене. Но ако няма как пазарът да го поеме - каква е ползата? Това се отнася не само за лавандуловото, но и за розовото масло, както и за другите етерични масла. Всяко от тях има пазарен обем в световен план. При розовото  България има 50% пазарен дял, ние сме на водещо място. Другите производители са Турция, Мароко, Ирак, Афганистан. Общото количество, което поема светът, е около 4 тона, ние трябва да изнасяме около 2 тона. А произвеждаме в последната година 3,5 тона, предшната - около 3. Това е свръхпоризводство, което се дължи и на посоката, в която се движат и помощите, за да се преработи целият произведен цвят. Но той не може да бъде реализиран, защото става въпрос за бутиково производство, което не се разширява. Розовото масло е много скъп продукт, влага се в луксозни, скъпи стоки - парфюми и козметика.
- Има ли срив на този пазар?
- Да, това е факторът, който оказва най-негативно въздействие. Сривът за миналата година е 50%. Причината е, че затвориха  летищните зони заради ковид, а там са дюти фри магазините. Затвориха и моловете, където се реализират тези стоки. На второ място, туризмът се срина в световен мащаб, а това са продукти, които се продават в сувенирни магазини, купуват ги туристи. Това е и основната причина за намаленте поръчки и останалото по складовете масло, а не защото е некачествено. Цената му много падна, защото ги няма потребителите и компаниите не поръчват суровина.
- До колко падна цената на розовото масло?
- 6500 евро е средно на килограм съгласно данните, които имаме от митниците за износа.  Има търговци, които продават на 7000 евро, други - на 6000. Ако е биологично, то е с около 20-30% по-скъпо. Ако е защитено географско указание - "българско розово масло", което от общото количество съставлява 1,4 тона, също е с по-висока цена от конвенционалното. Много зависи и от поръчаното количество - една е цената за 50 кг, друга е за 500 грама.

Ковид ефект: Спряха да купуват парфюми, пострадаха розите

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай