Световните пазари пощуряха. Алуминият рекордно скъп заради Гвинея

Китай в Паника дали ще спрат доставките на боксит

Световните пазари пощуряха. Алуминият рекордно скъп заради Гвинея | StandartNews.com

Алуминият се изкачи до най -високото ниво за повече от десетилетие след политическите вълнения в Гвинея, които подхранват притесненията относно доставките на боксит, необходимата суровина за производството на метала.

Военните вчера завзеха властта и отмениха Конституцията, а ръководителят на метежниците полковник Мамади Дъмбуя призова армията да го подкрепи.

Това разтърси световните пазари на алуминий още в понеделник сутринта. Цените в Лондон достигнаха 10-годишен връх, а фючърсите в Китай се покачиха до най-високите си стойности от 2006 г, тъй като политическата нестабилност увеличава възможността за прекъсване на доставките на боксит от ключовия световен доставчик.

Гвинея е втори в света износител на боксит след Австралия и държи повече от 50 процента от целия внос на суровината в Китай.

Гвинея е произвела 88 милиона тона боксит миналата година според статистиката на министерството на мините.

 

Пазарът „може да бъде сериозно разклатен“ от ситуацията, предупреди собственикът на най-голямата руска алуминиева компания Rusal Олег Дерипаска в публикация в Telegram.

AngloGold Ashanti, един от най-големите инвеститори в африканския континент, също заяви, че златната им мина Siguiri в Гвинея работи нормално след очевидното сваляне на дългогодишния президент на Гвинея Алфа Конде.

„Ние следим ситуацията и сме в близък контакт с ръководството на нашата мина в Гвинея, която работи нормално“, се казва в изявление на златодобивната компания. "Безопасността на нашите служители остава наш приоритет."

Société Minière de Boké (SMB), най -големият производител на боксит в Гвинея засега не коментира ситуацията.

„Инвеститорите са доста загрижени, въпреки че все още няма съобщения за прекъсвания на доставките от Гвинея и бъдещите котировки ще зависят от развитието на ситуацията в тази държава, каза Сюн Хуей, главен анализатор на алуминий от Пекин. Засега всичките  операции от Гвинея са нормални и има достатъчно запаси от боксити в заводите ви в Китай.

Инвеститорите обаче разглеждат и продължаващите съкращения на производството в китайската провинция Гуанси, което допълнително затяга пазара, каза още Хуей.

Енергоемката алуминиева промишленост е подложена на засилен контрол като част от борбата срещу замърсяването в Пекин. Китай произвежда около 60% от общия обем в света, като притесненията около производството налагат някои от най -големите му топилни предприятия да се ангажират да гарантират доставките. Страната става все по -зависима от вноса.

Алуминият, използван във всичко - от авточасти до кутии за напитки и домакински уреди,  сега се радва на силно възраждане, тъй като потребителското търсене и икономическата активност се възстановяват.

В дългосрочен план металът ще се възползва от използването му в електрически превозни средства и възобновяема енергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай