Свалят ДДС-то и за услугата „tаkе аwау”

По-ниската ставка спаси много в ресторантьорския бизнес от фалити

Свалят ДДС-то и за услугата „tаkе аwау” | StandartNews.com

 

Намаляването на ДДС-то спаси голяма част от сектора на заведенията от фалити, заяви социалният министър Деница Сачева по Канал 3. Тя заяви, че се подготвя намаляване на данъка и върху доставките на храни.

800 лв. стана минималния осигурителен доход в този бранш, почти 1/3 от работещите в този сектор работят на светло, намалиха се и възможностите за фалити и масови уволнения, каза още Сачева. 

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България вече поискаха данъчната ставка при доставка на храна за вкъщи да бъде изравнена с тази на ресторантьорските и кетъринг услуги.

Предложението беше изпратено до министър-председателя Бойко Борисов, а Министерство на финансите публикува проект за промени в Закона за ДДС като срока за обществено обсъждане изтече преди седмица.

Бизнесът твърди, че намалението на данък добавена стойност за заведенията от 20 на 9% е срещнало масова подкрепа от бранша, като е дало възможност на почти 70% от заведенията да запазят цените си. В 10% от тях пък се наблюдава намаление.

Същевременно обаче различното третиране на ставката за ДДС върху консумацията на храна в заведение и доставката на храна до дома от същото заведение по два различни режима се приема негативно както от страна на бизнеса, така и на клиентите.  В същото време в 12 cтpaни oт EC вече се пpилaгaт дифepeнциpaни cтaвĸи зa pecтopaнтитe и ĸeтъpингa, като във вcичĸи държави c дифepeнциpaн ДДC зa pecтopaнтьopитe ycлyгaтa „tаkе аwау” cъщo ce oблaгa c пo-ниcĸa cтaвĸa.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай