Страх от потребителските кредити

Българите стават все по-предпазливи

Страх от потребителските кредити | StandartNews.com

Ръст от 8.4 процента отбелязва бизнеса по ипотечни кредити за 2020 година по данни на БНБ. Справките на Централната банка показват, че за миналата година оборотът е 4.18 млрд. лева спрямо 3.858 млрд. лева за 2019-та, като тук се включват и потребителските кредити обезпечени с имот.

При новоотпуснатите потребителски заеми картината е точно обратната. През 2020-та те са над 5.138 млрд. лева, като отчитат спад от 12.1%, в сравнение с над 5.846 млрд. лева. Според Асоциацията на кредитните посредници в България този спад се дължи както на затягането на изискванията на банките, така и на увеличената предпазливост на гражданите към допълнително задлъжняване с потребителски заеми, които са все още доста скъпи, пише news.bg.

Що се отнася до ипотечните заеми за гражданите данните показват, че при тези новоотпуснати кредити, предоставени с посредничеството на членовете на Асоциацията, през 2020-та има ръст от 19.1%, а при новоотпуснатите потребителски ръстът е 6.3%.

Асоциацията смята, че общия обем на новоотпуснатите с посредничеството на 68 независими кредитни посредници ипотечни заеми е 630 млн. лева или 17.9% от пазара. Прогнозите са, че през тази - 2021 година, този дял ще достигне 20%, а през следващата - 25% от новоотпуснатите заеми.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай