Спецов разследва голяма руска петролна компания

Данъчната служба е успяла да внесе 1 млрд. евро повече пари в бюджета за първите 6 месеца на тази година, обяви шефът на НАП пред румънска медия

Спецов разследва голяма руска петролна компания | StandartNews.com

Шефът на НАП Румен Спецов съобщи в интервю за румънския вестник "Либертатя", че е бил в Румъния, за да събере данни за работата на голяма петролна руска компания, която отдавна има дейност и в България. По думите му от няколко месеца се прави проверка на тази компания.

Тази компанията през последните 10 години отчита загуби, въпреки че е една от най-големите на пазара в страната, заявява Спецов като уточнява, че около нея има куп други фирми, включително български, които работят по такъв начин, че печалбите се оказват в Швейцария или офшорни компании. По същия начин компанията действала и в Румъния. Въпреки настояването на журналиста Спецов обаче отказва да назове името й, въпреки че е очевидно коя е компанията, пише dir.bg.

Спецов казва още, че с работата си данъчната служба е успяла да внесе 1 млрд. евро повече пари в бюджета за първите 6 месеца на тази година. В сравнение със същия период на 2020 г. това било с 20% повече.

Пред румънския вестник Спецов казва, че специалните служби са разкрили кой е отправял заплахи към семейството му. Това става известно за първи път. Преди 2 месеца Асен Василев съобщи за заплахите към семейството на Спецов, което живее в Дубай, също по странен начин в интервю за бТВ. Тогава вътрешният министър Бойко Рашков научи за заплахите от телевизията.

На въпрос на водещия дали и новата партия "Продължаваме промяната" няма да се поддаде на изкушенията на властта, Спецов казва, че "никой от "Продължаваме промяната" не е влязъл в политиката да прави пари". Той дава за пример съпредседателите на политическата сила Асен Василев и Кирил Пеков, които "имат успешен бизнес и са милионери".

За себе си казва, че семейството му продължава да живее в Дубай. Шефът на НАП разказва и как агенцията е успяла да събере за първите 6 месеца на 2021 г. с 20% повече приходи в сравнение със същия период на 2020 г. Тези пари били насочени към пенсионерите. Той обяснява, че родителите му, които са пенсионери, получават по около 200 евро пенсия, с която е невъзможно да се живее.

Той обяснява още, че е напуснал НАП през 2015 г. заради ГЕРБ и Бойко Борисов, които били направили държава в държавата.

"Ръководих в НАП отдела за борба с измамите, но се видя, че не мога да работя. Тази година, когато ме поканиха да се върна, видях , че има надежда. Доверих се на финансовия министър Василев, познавах и хората в НАП", казва Спецов.

Това, което го впечатлява в румънския опит е, "антикорупционна политика, която се провежда повече от 10 години и която пряко подобрява икономиката. Второто нещо е данъчната система. Изглежда, че прилагаме подобни стратегии за ниски преки данъци, като същевременно увеличаваме събираемостта и намаляваме сивата икономика. Ние работим отлично с ANAF (румънската НАП) в областта на ДДС измами с участието на български и румънски фирми и непрекъснато развиваме сътрудничеството си."

Оказва се, че българските данъчни имат по-високи заплати от румънските си колеги. Началната заплата е 700 евро плюс тримесечни бонус, разказва Спецов. Шеф на отдел получава 2000 евро и бонуси. По повод проверката на фирмата, която е притежавал и след това прехвърлил на бедняк и която се оказа с над милион неплатен ДДС, Спецов отговаря, че целият случай бил политическа атака и че всичко е наред.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай