Спечели ли бизнесът от евростолицата на културата

Оказа се, че за предприемачите в Пловдив 2108-ма е била по-успешна

Спечели ли бизнесът от евростолицата на културата | StandartNews.com

Всички очакваха ефект "​уау", а се получи само "ауу", при това със силно негативно звучене. Така хотелиери и ресторантьори обобщават шеговито ключовата 2019 година, когато Пловдив бе Столица на културата. Парадоксалното е, че бизнесът определя като по-успешна предходната 2018 година, твърди в анализ „Марица“

Причините са много и различни, но основната е летището,  обобщава ресторантьорът и шеф готвач Николай Боруков. През 2019 г. на аеропорта се изпълняваше само една редовна линия ​- до Лондон, година по-рано идваха туристи и от Италия и Белгия. Те бяха „качествени“ клиенти и идваха целенасочено до Пловдив с цел културно-исторически туризъм, категоризира ги той.

Проблемът с Летище Пловдив продължава да стои нерешен. Министерство на транспорта направи анонс, че до края на 2019 година концесията ще бъде пусната, но това не се случи. Към днешна дата е ясно само, че концесионният анализ за аеропорта е готов, но все още не е публичен.

Недобра година отчитат и от емблематичния хотел на пъпа на града "Рамада Пловдив Тримонциум". Нито сме регистрирали ръст в нощувките, нито пък в оборотите, категорични са оттам. 4-звездният хотел бе под обсада на багери, шум и прах почти девет месеца от 2019 година, докато течеше реконструкцията на площад "Централен". Навсякъде по света се правят ремонти, но вероятно пловдивските са уникални, щом предизвикаха такива гневни реакции дори сред немците, известни със сдържаността си, разказва пиарът на хотела Ертен Късова.

Цените и през 2018 г., и през 2019 г. при нас бяха непроменени, но финансово през по-предишната година се представихме по-добре, обяснява Венцислава Тафкова, която участва в управлението на три семейни хотела - "Даун таун", "Венис хаус" и "Челси", по думите й от „среден клас“. Ние по нищо не разбрахме, че градът е Столица на културата, въпреки че бяха вложени доста инвестиции в базите преди ключовата година. Хотелите се пълнеха предимно за уикенда, и то от българи, обяснява Тафкова. 

Единственото събитие, което хотелиерите всяка година очакват с нетърпение, е "Хилс ъв рок". Рок фестивалът на Гребната през лятото пълни не само базите в Пловдив, но и в околните общини. Рокаджиите нощуват в Асеновград, Бачково, Перущица, Марково и т.н. Отсега имаме резервации за тазгодишното издание, потвърждава тенденцията Венцислава Тафкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай