Спад на лирата, пак ще става за шопинг в Одрин

При сегашните нива турската валута все още е с 35% по-слаба в сравнение с края на миналата година

Спад на лирата, пак ще става за шопинг в Одрин | StandartNews.com

Лирата падна значително спрямо долара на 27 декември на фона на продължаващата загриженост на инвеститорите относно паричната политика на Турция. Турската валута миналата седмица нарасна с повече от 50% след масивна интервенция от милиарди долари от държавата.

Турската валута отслабна до едва 11,6 спрямо долара на 27 декември, което е почти 8 на сто от предни дни, съобщи Ройтерс.

Курсът от миналата седмица върна турската валута до нивата от средата на ноември.

На 20 декември тя падна до най-ниското ниво от 18,4 за долар след едномесечен спад поради опасения от спираловидна инфлация, предизвикана от поредица от намаления на лихвените проценти, подкрепяни от президента Ердоган.

Централната банка намали лихвите си от 19 до 14 процента от септември насам, въпреки инфлацията, която се повиши до над 21%. 

При сегашните нива валутата все още е с 35% по-слаба в сравнение с края на миналата година.

Ердоган разкри късно вечерта на 20 декември схема, съгласно която Министерството на финансите и централната банка ще възстановят загубите от конвертирани депозити в лири от чуждестранни валути, което предизвика най-голямото покачване на лирата в тогава.

В интервю за телевизионния канал "А Хабер" Ердоган каза, че турците са показали доверие в местната валута и депозитите са се увеличили с 23,8 милиарда лири след обявяването на плана за антидоларизация.

Но данните от банковия надзорен орган на BDDK показаха, че доларните влогове, на турските индивидуални вложители остават почти непроменени и са 163,7 милиарда долара.

Спадът на лирата получи голям тласък миналата седмица след акция от множество продажби в долари от държавни банки, подкрепени от централната банка. Това е струвало на централната банка над 8 милиарда долара, според изчисленията на търговците.

БНБ обяви за днес обменен курс от 6,47 турски лири за лев, като една лира вече е 15 ст.

Преди рeзкия спад на лирата от 20 декември, за кратко време един лев се разменяше за над 10 лири, като лирата беше едва 6 стотинки, пише Марица.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай