S&P Global вдигна кредитния рейтинг на София

София се присъедини към градовете с инвестиционни рейтинги през декември 2017 г.

S&P Global вдигна кредитния рейтинг на София | StandartNews.com

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши дългосрочния кредитен рейтинг на София от 'BBB- на 'BBB с положителна перспектива, съобщиха от Столична община.

Според анализаторите от S&P Global Ratings, след преминалите местни избори в управлението на София има приемственост, която ще осигури по-нататъшната финансова стабилност и поддържаната висока ликвидност. Международната кредитна агенция очаква Столична община да продължи да осигурява високото ниво на собствени приходи, както досега.

София се присъедини към градовете с инвестиционни рейтинги през декември 2017 г.

Повишението на рейтинга на столицата става няколко дни, след като беше повишен кредитния рейтинг на България. Според правилата на S&P Global Ratings, градът не може да има по-висока оценка от тази на държавата си.

Премиерът Борисов също обяви добрата новина в началото на правителственото заседание. Той напомни, че освен това, международната рейтингова агенция е повишила кредитния рейтинг и на България и посочи, че тази оценка е подарък за критиците на правителството и ГЕРБ.

„Това са най-добрите отговори на най-голямата световна кредитна агенция, която оценява градовете и София от днес има най-високия рейтинг на всички столици на Балканите. Това им го подаряваме на нашите критици. Когато те постигнат такива резултати, правителството и държавата да имат най-високия рейтинг на Балканите, а и в сравнение с Русия, Турция и Унгария, а столицата ни да е на първо място сред всички останали, тогава още по-внимателно ще им слушаме критичните бележки. Но чак тогава“, добави още Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай