Софийското парно с нов собственик

Държавата може да национализира общинската „Топлофикация“

Софийското парно с нов собственик | StandartNews.com

„Топлофикация-София“ може да стане собственост на държавата.

Това съобщи председателят на Българския енергиен холдин (БЕХ) Валентин Николов във връзка с многомилионните дългове на столичното общинско дружество. „Ще предложим да се създаде работна група между БЕХ, Министерството на енергетиката, "Топлофикация", общината и всички останали засегнати страни за евентуалното придобиване на собственост в топлофикационното дружество", обясни Николов. По думите му “Топлофикация" дължи на БЕХ почти 720 млн. лева. Сумата е натрупана от изкупени от ходинга стари задълбжения на „Топлофикация“ към „Булгаргаз“. В момента столичното дружество отделно дължи други над 120 млн. лв. на доставчика на газ.

"От 2009 година насам холдингът е въвлечен в тази драма, когато започва да цесира стотици милиони към дружеството. Нефинансираме ли нашето дъщерно дружество "Булгаргаз", то не може да си изпълни ангажиментите по дългосрочните договори и тогава няма да питаме дали софиянци ще останат без отопление, а ще засегне всички клиенти на "Булгаргаз", категоричен бе Николов.

"Искам да изкажа възмущение от грубия език на представителите на "Топлофикация София". Отправените обвинения са несправедливи и обидни. Не е истина, че „Булгаргаз“ предоставя на "Топлофикация София" феодален договор", заяви пък изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. Думите му са в отговор на изказване на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и общинския съветник Прошко Прошков, които по-рано днес настояха за преразглеждане на договора между „Топлофикация“ и „Булгаргаз“, по който общинското дружество плаща десетки милиони левове лихви. Общинарите поискаха още държавата да компенсира „Топлофикация“ за скъпия газ, както подпомага частните предприятия заради поскъпването на тока. „Смесването на газ и електроенергия към момента е абсолютно безсмислено", коментира в отговор заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов. "София няма да остане на студено. Достатъчно отговорни сме и няма да допуснем това да се случи", увери той. По думите му действотелно „Топлофикация“ би могла да стане държавно дружество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай