Сметката за газ гони хилядарка

Цената на синьото гориво скочи петкратно за година

Сметката за газ гони хилядарка | StandartNews.com
  • Парното остава по-евтино, но топлофикациите са пред колапс
  • Цената на синьото гориво скочи петкратно за година

 

Високите цени на газа, освен бизнеса, удрят сериозно и домакинствата, които разчитат на отопление със синьо гориво през зимния сезон.Досега времето от началото на 2022 г. беше благосклонно към потребителите, но януарската пролет от днес си отива, а в следващите дни се очаква рязко застудяване и сняг. След края на месеца пък сметката на семейство с две деца, отопляващо тристайно жилище с газ, може да удари чудовищните 700-800 лева, при някои домакинства с по-големи апартаменти или къщи не е изключено да стигне и хилядарка.Управляващите обещаха да компенсират битовите потребители на газ, но все още не е ясно как ще стане това.

Петорен скок на газа

Утвърдената за този януари от КЕВР цена на газа удари 133,81 лева на мегаватчас. Това е близо пет пъти повече в сравнение със същия месец на миналата година, когато един мегаватчас струваше 26,93 лева. За разлика от тока и парното обаче, цената на синьото гориво не беше обект на приетия от Народното събрание мораториум. Така сметките на домакинствта, ползващи отопление на газ, считано до скоро за едно от най-изгодните, сега ще трябва да плащат значително повече от хората, греещи се с парно или климатик.

"Миналата зима плащах между 200 и 290 лева на месец за отопление с газ и ми излизаше значително по-евтино отколкото преди, когато бях на ток", казва жител на Банкя. За декември обаче сметката му е 440 лева. От тогава беше утвърдено ново повишение на цената с 30%, което означава, че фактурата му за този месец при сходно потребление би била 570-580 лева.  При домакинства с повече деца и по-големи жилища, тя би била още по-голяма.

Парното излиза по на сметка

В същото време потребителите на централно парно в София, което е пряко зависимо от цената на газа, ще плащат значително по-ниски сметки от домакинствата с централно газоснабдяване. Това се дължи на замразяването на цените, което засега щади потребителите. Техните фактури обаче също ще са доста по-високи в сравнение с миналата година. Причината е, че още от 1 юли цената на топлинната енергия беше повишена в почти цялата страна, като за София ръстът й е с 20%. Това означава, че семейство, което миналата зима е плащало около 250 лева за отопление в студениете месеци, сега ще трябда да си приготви около 300 лева за същата консумация. Сметката би била още по-висока, ако не беше мораториумът.

В същото време обаче разликата между високата цена на газа и относително по-ниската на парното удря върху топлофикационните дружества. Те трябва да продават на потребителите топлинна енергия на значително по-ниска цена от тази, на която купуват газа, за да я произведат. Това накара кметът на столицата Йорданка Фандъкова, съвместно със сдруждението на общините, да поиска спешна среща с министър-председателя Кирил Петков. Те ще искат държавата да подпомогне общинските дружества, най-вече топлофикациите и градския транспорт, които работят на природен газ.

Токът за бита поскъпна най-малко

Отоплението на ток засега изглежда сравнително изгодна алтернатива. Причината е, че през последната година електрическата енергия за бита поскъпна само веднъж -  средно с 4% през юли, докато в същото време токът на борсата за бизнеса галопираше непрестанно, стигайки рекордна стойност от 826 лева за мегаватчас точно преди Коледа. Парното също поскъпна еднократно от 1 юли, но средно с 16% в страната, а в София - с 20%. Това е 4-5 пъти по-голямо увеличение отколкото при тока. През летните месеци тази разлика не се забелязваше, но със застудяването и включването на уредите за отопление ще даде отражение върху сметките.Планираното от 1 януари поскъпване на тока с 11% пък беше осуетено заради мораториума. Друг стимул за домакинствата да се отопляват с климатик е, че новите модели са значително по-екологични, респективно икономични, като харчат по-малко количество енергия. В същото време обаче е необходима по-голяма сума като първоначална вноска за инвестиция в уреда. А не се знае какво ще стане с цените на електроенергията след края на март, когато падне мораториумът. Тогава се очаква и температурите да се вдигнат, но при всички положения и в края на тази година ще настъпи нова зима. А началото й засега носи много неизвестни относно цените на енергията занапред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай