След Брекзит: Без мита и квоти, но с гранични проверки

Дъблин, Франкфурт, Амстердам и Париж оспорват господството на Лондон като финансово сърце на Европа

След Брекзит: Без мита и квоти, но с гранични проверки | StandartNews.com

* Не е изключен недостиг на плодове, зеленчуци и сирена на Острова, ако има забавяне на пристанищата

* Дъблин, Франкфурт, Амстердам и Париж оспорват господството на Лондон като финансово сърце на Европа

* Визите отблъскват стилисти и артисти, благодарение на които британската столица бе център на културата

В навечерието на Коледа – на 24 декември 2020 г., Великобритания и Европейският съюз постигнаха съгласие за "историческо" търговско споразумение. Предстои парламентите на Великобритания и на ЕС да го одобрят, но от 1 януари то ще се прилага временно. Така приключи 11-месечният преходен период преди окончателната раздяла на Великобритания с ЕС, който започна на 31 януари 2020.

Обединеното кралство вече няма да подлежи на правилата и регулациите на Единия пазар и Митническия съюз. Но с одобряването на споразумението за свободна търговия от страните-членки ще отпаднат квотите и тарифите за британски и европейски стоки. Фирмите, които изнасят стоки обаче ще трябва да се подготвят за връщане на митнически и гранични проверки.

Проучвания показват, че потребителите са изправени пред риска пресни или бързо развалящи се хранителни стоки от континенталната част на Европа, като плодове, зеленчуци и сирене, да станат трудни за намиране, ако има забавяния на пристанищата или ако доставчиците решат, че правилата са твърде сложни, за да си струва да правят износ.

Най-голямата английска хранителна верига “Теско” обяви, че започва да складира стоки, тъй като се опасява от забавяне на доставките в началото на 2021 г. Препълването с контейнери на две от големите английски пристанища пък принуди „Хонда“ да спре работа в завода в Суиндън поради липса на части.

И докато споразумението позволява безмитна и безквотна търговия със стоки след 31 декември, това няма да се отнася за индустрията на услугите - около 80% от британската икономика - или сектора на финансовите услуги, пише investor.bg.

Извън единния пазар на ЕС фирмите за финансови услуги в Обединеното кралство ще бъдат лишени от „паспорта“, който им позволява да предлагат услугите си в целия блок. Те ще трябва да изчакат дали ЕС ще им предостави достъп. Но дори това да се случи, той може да бъде оттеглен по всяко време.

Дъблин, Франкфурт, Амстердам и Париж вече започнаха да оспорват господството на Лондон като финансов център на Европа. Редица компании, сред които JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs Group Inc., вече са преместили около 7500 служители и 1,6 трилиона долара активи от Великобритания заради Brexit. Финансови източници разкриха, че американската банка “Морган Стенли” планира да премести активи за 120 млрд. долара от Ситито във Франкфурт. Други банки, които смятат да подсилят финансовите си центрове в Германия, са Citigroup Inc., UBS Group AG и Standard Chartered Plc. Редица британски банки, включително Barclays, Lloyds и Nationwide, започнаха да закриват сметки на клиенти, живеещи в страни членки на ЕС, включително някои, които не могат да предоставят адреси във Великобритания, съобщава списание Which?. Това се дължи на промени в правилата за услугите, които ще могат да предлагат банките след Brexit.

За разлика от други подобни търговски сделки, споразумението ще установи рамки за общи стандарти в авиацията, бизнес субсидиите, трудовите права и околната среда, както и правоприлагането. Предвижда се намирането на трайно решение по въпроса с риболова, който бе обект на най-големи спорове, да бъде отложено с над пет години.

Новите правила за визи ще намалят привлекателността на британската столица и за модели и стилисти, предупредиха от агенциите. Това ще се случи и с актьорите и музикантите, които превърнаха Лондон в световен център на културата.

Една от промените е отпадането на свободното придвижване. Британците, пътуващи до Шенгенското пространтво без паспорт на ЕС, могат да останат максимум 90 дни на всеки 6 месеца. А гражданите на ЕС ще могат да посещават Великобритания до 180 дни.

Британците ще изгубят правото си да плащат същата цена за разговори по мобилния телефон, SMS-и и данни в ЕС като у дома. Колко ще плащат посетителите на страните членки на ЕС във Великобритания ще зависи от техния оператор.

С търговското споразумение Великобритания ще се ползва с част от същите предимства, които е имала и като членка на ЕС. Но напускането на Единния пазар и Митническия съюз на ЕС несъмнено ще има отрицателно въздействие върху икономиката на Великобритания.

Независимият Офис за бюджетна отговорност наскоро прогнозира, че БВП на Великобритания в дългосрочен план ще бъде с 4 процента по-нисък, отколкото ако Обединеното кралство беше останало в ЕС. Но правителството в Лондон казва, че освен новата сделка с ЕС, то е сключило търговски споразумения с 58 други държави и територии.

"Върнахме си контрола над нашите пари, граници, закони, търговия и нашите риболовни води", заяви източник от "Даунинг стрийт".

Сега, след като сделка има, Джонсън е изправен пред предизвикателството да управлява, без да обвинява за неуспехите брюкселските власти, знаейки, че той и неговата консервативна партия ще бъдат оценявани по отношение на това как страната се представя като независима нация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай