След актуализацията на бюджета! Ще получи ли бизнесът пари

В актуализацията на бюджета са заложени 430 млн. лева, 100 млн. са за 60:40

След актуализацията на бюджета! Ще получи ли бизнесът пари | StandartNews.com

Какви пари ще получи бизнесът след актуализацията на бюджета, заради която президентът бави третите за тази година избори. Въпросът поставя всяка компания, особено в най-засегнатите от коронакризата сектори като туризмът.

В актуализацията на бюджета са заложени 430 млн. лева. От тях 260 млн. лева се очаква да отидат за мярката 60:40, 100 млн. лева – за самоосигуряващи се и 30 млн. лева за авиоиндустрията. Останалите искаме да ги впрегнем в поемането на част от фиксираните разходи в сферата на туризма и ресторантьорските услуги, каза министърът на икономиката Кирил Петков по време на изслушване в Комисията по икономическа политика, иновации и туризъм. Сумата от 40 млн. лв. обаче е крайно недостатъчна.

По думите му самите представители на бизнеса са представили 60 мерки в подкрепа на бранша по време на работни срещи в министерството. Една от тях е изплащането на финансова помощ на база процент от оборота през предходна година.

"След разговор с финансовия министър Асен Василев стигнахме до заключението, че подобна мярка би изсветлила сектора. Тя обаче трябва да бъде придружена с цялостно изплащане на месечните възнаграждения по банков път.", каза Петков, като допълни, че се очаква част от средствата по механизма REACT EU, също да бъдат използвани в помощ на бизнесите, засегнати от пандемията, предаде „Монитор”.

Ресорният зам.-министър Ирена Младенова пък коментира, че изплащането на безвъзмездната финансова помощ по сключените договори по процедура „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 хил. лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ с общ бюджет 184,6 млн. лв. вече е стартирало. По процедурата първоначално бяха заложени 78 млн. лв., но след решение на Министерски съвет бяха осигурени допълнително 106 млн. лв. Очаква се близо 3700 предприятия да се възползват от безвъзмездна финансова помощ по процедурата.

"От 24 август е отворена и системата за достъп в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС  в България (ИСУН), където одобрените фирми могат да подават отчетите си. Към 30 август са подадени 24 финални отчета.", заяви тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай