Шокиращи загуби на магазините в моловете

Става въпрос за стотици милиони

Шокиращи загуби на магазините в моловете | StandartNews.com

Шокиращи са загуби на търговските центрове след тяхното затваряне. Тук става въпрос за стотици милиони лева.

От организацията посочиха, че до момента именно търговският сектор е осигурявал основна част от приходите на държавата във вид на данъци, такси и осигуровки.

Това продължава да се случва и към днешна дата, тъй като на представителите на бранша не са опростени или намалени данъци, такси, кредити, наеми, или различни други финансови тежести.

Това заявиха пред „Монитор“ от Българската ритейл асоциация (БРА).

От БРА определят мерките за безопасност в моловете като „далеч отвъд държавните стандарти”, припомняйки, че са инвестирани значителни средства - за дезинфекция, лични и хигиенни предпазни средства, специализирани филтри и лампи, реорганизация на движението в търговските центрове, а също и наемане на допълнителен персонал за хигиенизиране.

„Има наличности на стоките, служителите също са тренирани, а пазаруващите - по-дисциплинирани”, коментира собственикът на верига магазини и председател на УС на БРА Мариан Колев.

Допълнителни наблюдения пък показват, че в периода май - ноември 2020 г. посетителите в моловете са били значително по-малко, като времетраенето на престоя им също значително се е понижило.

Така, че няма нужда от насаждане на психоза, че хората ще се втурнат към моловете на тълпи.

Все още няма никакви конкретни дати за отваряне на търговските центрове. Вчера бе спомената дата 18 февруари, но днес има индикации, че това може и да не се случи.

Голям проблем, пред който са изправени от сектора, е, че до тях достига нищожна част от държавните помощи, тъй като повечето от търговските дружества в моловете имат фирми-майки от чужбина с големи обороти.

Факт е, че м последните години хората свикнаха на комфорта да пазаруват в моловете. Големи и красиви магазини, изобилие на стока, постоянни и понякога много атрактивни промоции. 

Сега доста шопинг маниаци нервничат, че това удоволствие им е отнето. Много от хората обаче проявават и здрав разум, че на този свят няма по-важно нещо оот здравето.

И се зареждат с търпение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай