Ще има ли пари? С какъв дефицит в хазната изпращаме годината

Бюджетът на минус с 4 млрд. лева

Ще има ли пари? С какъв дефицит в хазната изпращаме годината | StandartNews.com

Държавната хазна ще завърши годината с точно 4 милиарда лева дефицит. Те се равняват на точно 3% от брутния вътрешен продукт, съобщиха от Министерството на финансите.

Заложеният максимален дефицит в заложен максимален размер на дефицита в актуализираните разчети към закона за бюджета е 4,6 млрд. лв. Основен фактор за постигнатото подобрение на дефицита е по-доброто изпълнение на приходите, като съпоставено с предходната 2020 г. приходите по консолидираната фискална програма отчитат номинален ръст от около 7,9 млрд. лв. (17,8 на сто), посочват от ведомството на Асен Василев.

Към края на ноември Хазната все още е на излишък от над 600 милиона лева, а милиард и 200 милиона преизпълнение бяха разпределени след решение на парламента за допълнителни средства за пенсионерите догодина и за подпомагане на бизнеса заради високите цени на електроенергията.

От Финансовото министерство подчертават, че през годината е имало по-високи социални и здравни разходи, породени най-вече от Ковид-кризата. Въпреки това дефицитът е с 600 милиона лева по-нисък от заложеното в актуализацията на Бюджета. 

Към края на ноември фискалният резерв е 12 милиарда и 800 милиона лева. 

През първите месеци на следващата година ще останат в действие текстовете на настоящия бюджет, тъй като все още финансовата рамка за догодина не е разработена. Това означава, че държавата ще разполага с 1/12 от настоящия бюджет месечно до приемането на нов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай