Ще бъде ли завършен "Балкански поток"?

Вече сме изхарчили 650 млн. евро за втората тръба

Ще бъде ли завършен "Балкански поток"? | StandartNews.com

Вече сме изхарчили 650 млн. евро за втората тръба на „Турски поток“ или т. нар. "Балкански поток". Има опасност този проект да не бъде завършен. Освен тръбите трябва да се изградят две компресорни станции с американско оборудване, а в този случай е трудно да бъдат доставени, което е невралгичната точка на проекта. Това заяви Васко Начев, енергиен експерт, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria. Повод бяха  американските санкции срещу "Северен поток" 2 и втората тръба на "Турски поток". Начев коментира, че всеки един политически проект попада под санкциите на САЩ.

"Идеята на двата проекта е да затегнат обръча, за да няма възможности за доставка на газ извън този от Русия. В този ред на мисли нищо не е странно", допълни Начев. По думите му интерконекторът с Гърция не попада под обхвата на темата за американските акции.

"Американските аргументи за санкциите са, че това не са търговски проекти, а геополитичеки, и че поставят Украйна в изолация и застрашават европейската енергийна сигурност, тъй като Русия използва енергийните ресурси като инструмент за налагане на влияние", обясни Начев.

"Украйна е необходима на Европа като балансьор в газовите доставки", допълни той.

Гостът отбеляза, че Европа преди тези два газопровода има възможност за доставяне на 650 млрд. кубически метра газ, а на година ползва максимум 400-450 млрд. куб. м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай