Щайнмайер от София - Германия е зад "Три морета"!

Президенти отправят призив към бизнеса

Щайнмайер от София - Германия е зад "Три морета"! | StandartNews.com

Инициативата "Три морета" има голям потенциал за развитието на региона, за свързаността, сътрудничеството и сигурността - това беше общото мнение на участниците в президентския панел на бизнес форума в рамките на Шестата среща на върха на инициативата "Три морета", която започна днес в София.

Германия с нетърпение очаква укрепването на нашето сътрудничество, заяви президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, чиято страна е партньор на инициативата, заедно със САЩ и ЕК.

Щайнмайер подчерта, че Германия подкрепя напълно целите на "Три морета" - да се укрепи свързаността, сигурността и добруването на хората. Трябва да се възползваме в пълна степен от потенциала на тази инициатива, отбеляза той.

Президентът на Естония Керсти Калюлайд припомни, че инициативата вече дава конкретни резултати. Тя отбеляза, че "Три морета" се опитва да решава проблеми в транспорта, в енергетиката и дигитализацията.

Президентът на Полша Анджей Дуда отбеляза включването на нови инструменти за интеграцията на страните в инициативата и отбеляза, че през идните години може да се очакват няколко амбициозни проекта.

Президентът на Словения Борут Пахор изрази подкрепа за проактивния подход на инициативата. Той отбеляза, че бизнес форумът има за цел изграждане на бизнес партньорства и отбеляза важността на инициативата за допринасянето на растежа в цяла Европа.

Вицепремиерът на Чехия Карел Хавличек каза, че в ситуацията след коронавируса, когато трябва да се рестартира икономиката, освен предизвикателствата, има и възможности. Той отбеляза, че трябва да се инвестира в иновации, в научно-изследователска и развойна дейност, същевременно трябва да се преобразува енергетиката.

Президент на Гърция Катерина Сакеларопулу открои развитието на свързанността в региона, която ще съдейства за икономическата интеграция. Пандемията ни научи колко са важни дигиталните трансформации в нашите икономики и че трябва много спешно да ги развиваме, коментира още Сакеларопулу. Трябва да излезем от пандемията по-силни от преди, отбеляза още тя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай