Саудитска Арабия пак удари бухалка на петрола

С близо 3% се понижават цените на покупките на бъдещи доставки на петрол

Саудитска Арабия пак удари бухалка на петрола | StandartNews.com

С близо 3% се понижават цените на покупките на бъдещи доставки на петрол след информация, че държавният петролен гигант на Саудитска Арабия "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) може да увеличи добивите си до 13 млн. барела на ден в резултат на получена директива от Министерството на енергетиката за увеличаване на максималния му устойчив производствен капацитет спрямо досегашните 12 млн. барела.

Решението е нов знак за започналата преди дни от Саудитска Арабия ценова петролна война насочена срещу Русия, след като Москва отказа да намали допълнително своето производство като част от усилията на формата "ОПЕК +" за стабилизиране на петролните пазари.

Междувременно има информации, че Китай се стреми да увеличи запасите си от петрол на фона на тази ценова война.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май се понижават в сряда с 2,7% към 36,25 долара за барел, след като вчера нараснаха с над 8% в опит да парират част от бруталния ценови спад в понеделник с 24,1%.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април поевтиняват с 2,8% към 33,45 долара за барел, след като ден по-рано и те отскочиха силно с 10,4% в опит да заличат част от мащабният спад в понеделник с 24,6%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай