Саудитска Арабия разпердушини цената на петрола

Кралството потвърди плановете за увеличаване на добива на петрол от 1 април

Саудитска Арабия разпердушини цената на петрола | StandartNews.com

Рияд потвърди плановете си за увеличаване на добива на петрол от 1 април, когато изтича споразумението ОПЕК + за намаляване на добива, съобщи пред ТАСС източник, запознат с плановете на саудитския петролен гигант Сауди Арамко (Saudi Aramco).

Да, в сила са. Обещават да достигнат добив от 12,3 милиона барела, каза той.

По-рано Сауди Арамко обяви, че е получил от министерството на енергетиката указание да увеличи добива до максималното равнище от 12,3 милиона барела дневно. За да бъде достигнат този обем, част от суровината дори ще бъде иззета от вътрешния пазар.

Цената на петрол сорт Брент падна днес под 23 долара за барел за първи път от 2002 година в очакване на растеж на добива на страните от ОПЕК от 1 април.

Споразумението за намаляване на добива между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още няколко страни производителки на петрол, известно като ОПЕК+, изтича в края на март. Не бе постигнат консенсус за удължаването му , тъй като Саудитска Арабия и Русия не преодоляха различията си. Москва предлага продължаване на споразумението при предишните условия и само за второто тримесечие на годината, а Саудитска Арабия иска повишаване на съкращенията с 1,5 милиона барела дневно до края на годината.

Провалът на споразумението доведе до рязко поевтиняване на суровината, за което допринася и намаляването на търсенето заради пандемията от коронавирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай