Сачева: Тръгва подкрепата за затворените фирми

Ние управляваме кризата, заяви социалният министър

Сачева: Тръгва подкрепата за затворените фирми | StandartNews.com

Следващата седмица Министерски съвет ще одобри новата мярка в подкрепа срещу коронавируса, която се отнася за затворени бизнеси. Ще бъдат отделени 50 млн. лева за 50 000 души за всички бизнеси, които биха били затворени евентуално. Това заяви социалният министър Деница Сачева в „Панорама“. Тя заяви още, че се надява и мярката на екскурзоводите да бъде приета в скоро време.

"Ние управляваме кризата. Ако е останало усещане за изпускане на кризата, то се дължи понякога на безпокойството у всички предвид това, че е пандемия, която е непозната". От друга страна част от опозиционното говорене е свързано с това, че много хора проявяват манията си за величие, отколкото да направят нещо, което е добро", добави тя.

Сачева припомни, че само последните 7 дни почти 5700 са тези, които са оздравели. В повечето български болници има техника и апаратура, и предпазни средства, липсват лекарите", коментира министърът.

Трябва да си даваме сметка, че пандемията е трудна за управление, защото е трудна за прогнозиране, подчерта Сачева като сравни управлението по време на заразата с шофирането по непознат път.

Тя потвърдии, че детски добавки ще има за всички деца, просто механизмът е променен.

"През директни плащания ще получат тези, които имат до 410 лева доход, а 80% от надбавките ще получат тези с доход между 410 и 510 лева, останалите ще могат да получат детските си надбавки чрез данъчни облекчения", разясни Сачева.

"Не беше добра комуникацията, факт е, че когато трябва да сблъскаш остри искания за допълнителни разходи и ограничения и конкретен дефицит, с който да разполагаш, няма как да не се търсят вътрешни преразпределения.

Парите за полицаите и лекарите са разпределени чрез вътрешния бюджет, а детските надбавки ще бъдат за всички - една част чрез директни плащания, друга част чрез данъчни облекчения", повтори Сачева.

По отношение на безработицата Сачева каза, че за месец октомври тя е 6,9%. "Пет месеца имаме стабилен спад на безработицата, 222 518 души е общият брой на безработните в България. Стремим се да застанем зад всеки човек, който има нужда от помощ", подчерта още Сачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай