Руснакът, който постави рекорд по богатство

Акциите на “Норилски никел” излетяха в небето

Руснакът, който постави рекорд по богатство | StandartNews.com

Милиардерът Владимир Потанин постави абсолютен исторически рекорд по богатство сред руснаците, пише Forbes, цитиран от ДарикНюз

Според изчисленията на списанието състоянието на съсобственика на “Норилски никел” е достигнало 30 милиарда долара, което е исторически рекорд за руските бизнесмени. Ръстът на състоянието на Потанин се осигурява от нарастването на котировките на акциите на “Норилски никел”. Днес цената им достигна 26 290 рубли за акция, което е с 5,7% повече от 1 февруари (24 866 рубли).

В челната тройка лидери на руския списък на "Форбс" са още и съсобственикът на "Северстал" Алексей Мордашов с 28,4 млрд. долара и съсобственикът на завода в Новолипецк Владимир Лисин с 26 млрд. долара.

Ръстът на акциите на “Норилски никел” не може да бъде повлиян от решението на Арбитражния съд на Красноярската територия, според което "Норилски никил" е длъжен да плати 146 милиарда рубли за екологични щети, причинени от авария на топлоелектрическа централа завод в Норилск, обяснява руското издание "Известия".

В края на май 2020 г. резервоарът за съхранение на дизелово гориво беше освободен от налягане в ТЕЦ-3, в резултат на което бяха разляти над 20 хиляди тона гориво. Той е паднал в реките Амбарная и Дълдикан. В района на инцидента беше обявена федерална извънредна ситуация и ликвидирането на инцидента започна.

Правоприлагащите органи са образували случаи на нарушаване на правилата за опазване на околната среда по време на извършване на работа (член 246 от Наказателния кодекс на Руската федерация), увреждане на земя (част 1 от член 254 от Наказателния кодекс на Руската федерация) и вода замърсяване (член 250 от Наказателния кодекс на Руската федерация), те се обединяват в едно производство. Ответник по делото за небрежност беше кметът на Норилск Ринат Ахметчин, който подаде оставка на 20 юни.

Росприроднадзор оценява екологичните щети от аварията на 148 милиарда рубли. "Норилски никил" потвърди своите задължения за ликвидиране на последиците от инцидента за своя сметка, но заяви, че счита тази сума за невярна, тъй като, по мнението на ръководството на компанията, отделът е направил неправилни изчисления на щетите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай