Румъния доминира, Сърбия мина Словения

Северна Македония влиза в престижната листа с един представител

Румъния доминира, Сърбия мина Словения | StandartNews.com
  • Северна Македония влиза в престижната листа с един представител

Солиден, устойчив ръст бележат икономиките на балканските държави, пише в доклада, съпътстващ класацията на най-добрите и проспериращи фирми в региона. Страните се радват на повече чужди инвестиции и усвоени пари от еврофондовете, растящи заплати и ниски банкови лихви, които поощряват икономическата активност. Ръстът в страните от Западна Европа, основен търговски партняор на балканите, също стимулира растежа в Ютоизточна Европа. Финансов ресурс в икономиките се налива и от няколко големи

ВИЖ ОЩЕ: 10 родни компании - лидери на Балканите

приватизационни сделки в Белгард, Загреб и Любляна

Китайските инвестиции също дават попътен вятър на икономиките на Западните Балкани, особено в Сърбия. Големите инвеститори в региона увеличават вложенията си в разширяване на производството, зелени технологии и иновации. Негативният ефект от фалита на най-голямата Хърватска агрофирма Агрокор е преодолян и страната връща позициите си в сектора търговия със селскостопански стоки.

ВИЖ ОЩЕ: 16 бг банки с водещи позиции

Въпреки това аграрния сектор носи на производители най-малка печалба, често бранша е на загуба в целия регион. За сметка на това

по-високите цени на петрола и газа

донасят на производители и търговци по-големи обороти и печалби. А автомобилния бранш продължава да дърпа икономиките на всички от страните.

ВИЖ ОЩЕ: Сакса е сред най-динамичните
По тази причина румънският завод на Дачия за пета поредна година продължава да е най-успешното предприятие на Балканите, с пореден ръст на продажбите от 6,5 процента до 5,35 милиарда евро за 2018 година. В топ 10 са 6 представители на петролния и газов сектор, две електрически компании и един производител на метали са в топ 10 на компаниите на Балканите, които правят общо 27% от продажбите в региона. Няма изненада, тези компании бяха и в миналогодишната класация. И ако продажбите на 10-те най-големи фирми са нарастнали за година 11 процента до 126 милиарда евро,

то печалбите им скачат със 17 процента

доближавайки 5,7 милиарда евро, но вече с доста по-нисък темп от този, който регистрираха и като продажби, и като печалби, преди година.
След "Дачия" (Dacia) остава словенската "Петрол" (Petrol), следва румънската "О Ем Ви Петром" (OMV Petrom).
Класацията е доминирана от Румъния с 54 участници. На второ място тази година е Сърбия - с 13, която задминава Словения, която влиза в класацията с 12 представители. Четвъртото място е за България, а Хърватия влизат в изданието с една компания по-малко от нас - 9. Босна и Херцеговина, както и Северна Македония имат по един. Албания и Молдова все още са без представители в класацията.
Ядрената ни централа е единствената българска компания, която попада в топ 10 на най-печелившите бизнеси през 2018 г. Тя заема осмото място в класация, която все още е доминирана от Румъния, но ръководена от две сръбски компании – операторът на белградското летище "Аеродром Никола Тесла" (Aerodrom Nikola Tesla) и производителят на метали "Сербия Жижин Бор Купър" (Serbia Zijin Bor Copper).

Китай с рекордни вложения в Сърбия

За периода  2013 - 2019 г. Китай е инвестирала най-много в Сърбия и Словения, съответно 9,66 милиарда евро и 2,18 млрд. евро. Сред останалите държави са Монтенегро, Босна, Хърватия и Македония. Сърбия усвоява 56% от китайските инвестиции в строителния сектор.
Словения е на второ място с 14% дял, следвана от Босна, Хърватия и Румъния сътветно с 9%, 5% и 2%. По-голямата част от проектите са в сектора енергетика или транспорт.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай