„Росатом“ пусна гориво за реактори на бързи неутрони

Компанията първа в света започна производство на новия енергоносител

„Росатом“ пусна гориво за  реактори на бързи неутрони | StandartNews.com

Успешно преминаха изпитанията на първата серийна партида топлооделящи сборки за реактора на бързи неутрони БН-800 на основата на смесеното уран-плутониево МОКС-гориво (Mixed-Oxide fuel).
Горивните таблетки са изработени от смес от оксиди на обеднен уран, натрупан в предприятията на горивната компания на „Росатом“ - ТВЕЛ, и от оксиди на плутоний, отделен при преработката на отработено ядрено гориво.
Промишленото производство на МОКС-горивото се осъществява в Минно-химическия комбинат (ГХК) в руския град Железногорск. То се реализира в рамките на федералната целева програма „Ядрени енергийни технологии от ново поколение за 2010-2015 г., с перспектива до 2020 г.“.
ТВЕЛ е координатор и научен ръководител на въвеждането на заводското производство на горивото. Базовата технология за производство на МОКС-гориво на таблетки, по метода на смесване на праховете с прилагане на смилане чрез завихряне и последващо пресоване и агломериране на таблетки, е разработена от Високотехнологичния научно-изследователски институт за неорганични материали „Академик Бочвар“, част от ТВЕЛ.
„Започването на серийно производство на МОКС-гориво за БН-800 е важна стъпка към решаването на стратегическата задача за създаване на затворен ядрен горивен цикъл и двукомпонентна атомна енергетика на основата на реактори на топлинни и на бързи неутрони“, заяви старши вицепрезидентът на ТВЕЛ по научно-техническата дейност, технологиите и качеството Константин Вергазов.
Той подчерта, че включването в горивния цикъл на резерви от обеднен уран и натрупания в реакторите плутоний, позволява многократно да се разшири горивната база на атомната енергетика и да се намали използването на природен уран.
Експертните оценки сочат, че съдържанието на изотопа уран-238 в природния уран е около 99,3%, докато на уран-235 (използван за осъществяването на управляема верижна ядрена реакция) - само 0,7%. В реакторите на топлинни неутрони, които са основата на съвременната атомна енергетика, се използва около 1% природен уран, а останалите 99% се отправят за временно съхранение или се утилизират като радиоактивни отпадъци.
Реакторите на бързи неутрони, използвайки като гориво смес от оксиди на уран и плутоний, ще осигуряват достатъчно плутоний за собственото си ново гориво и ще могат да изработват и определено количество гориво за други реактори.
За сметка на рециклирането на отработено ядрено гориво и изработването на нови топлоотделящи сборки с уран-плутониева смес, енергията, която потенциално може да се получи от природен уран се увеличава близо 100 пъти.


Промишлената експлоатация на Четвърти енергоблок на Белоярската АЕЦ с реактор на бързи неутрони БН-800 започна през 2016 г. Реакторната инсталация е предназначена за разработване на технологии за затваряне на ядрения горивен цикъл и за формиране на активна зона на реактора с пълно зареждане с МОКС-гориво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай