Робот Барби идва у нас

4000 стартиращи компании търсят спонсор в областта на IT

Робот Барби идва у нас | StandartNews.com
  • 4000 стартиращи компании търсят спонсор в областта на IT

  • За WEBit пристигат летящи мотори и дронове, ефектът върху икономиката ще е за 60 млн. евро

От 14 май София се превръща в дигиталната столица на света. Тогава за първи път у нас пристигат IT-специалисти от 120 страни, за да видят и представят последните новости в областта на роботиката. Е, и за да потърсят инвестиции в собствените си предложения.
--
Представете си робот, който може да общува с теб, готви ти, прави кафе и на всичко отгоре има визията на кукла Барби. Изкуственият интелект, който вече е дошъл у нас, се казва Harmony, тоест Хармония, и може да се използва за социален асистент, вместо за тази ниско платена работа да бъдат наемани хора. Засега Хармъни е с брилятна визия - руса коса, дълга до кръста, стройна фигура и голям бюст. Това е първият робот, на който е придадена човешка фигура и за първи път ще бъде представен у нас. Той е компаньон - може да общува с теб, да ти сготви храна и дори да изчисти с прахосмукачката. Русата роботка е продукт на изобретатели от Бразилия, но в момента се доразработва от специалисти от Силиконовата долина. Все още, за жалост, не може да ходи, въпреки че дизайнерите са й дали най-стройните бедра в света. Но догодина щяла и да тръгне, обещават изобретателите.
Хармъни е само една от всички технологични изненади, пристигащи на фестивала WEBit, който наистина ще превърне София в дигитална столица. На феста ще има летящи мотоциклети, роботи, трудещи се в сферата на здравеопазването, както и дронове, които знаят всичко за всеки и могат да обезвреждат мини.
На феста ще пристигнат специалисти от 120 страни. За целта ще бъде построено малко градче пред НДК, което ще отвори врати на 14 май. "Основният ефект от този фестивал е около 60 милиона евро, които по един или друг начин влизат в икономиката на страната", каза Пламен Русев, организатор на феста. В основите на конкурса е развитието на изкуствения интелект и финансирането на стартиращи компании, които работят в тази насока и търсят допълнително средства. Общо около 4000 фирми, които в момента започват, са поискали финансиране, като от тях 1500 са одобрени и са получили достъп до събитието. А едва 200 ще получат и пари, като Русев специално заяви, че най-много сред тях ще бъдат българските компании. "Ако от други страни има по една или две компании, българските са над 5", допълни Пламен Русев. Сред кандидатите има и фирми, основани в Сан Франциско.
Основното за тях е да се презентират по правилния начин пред инвеститорите, така че да получат финансиране за идеята си. За мероприятието са ангажирани и 100 души от най-голямата охранителна компания у нас. Специално е търсено и разрешение за дроновете, които ще бъдат представени по време на конкурса и за които в момента няма световен аналог. "Това бе нещо доста особено, защото става дума за иновация, тоест за обект, който не съществува. Как да поискаме разрешение да лети нещо, което на практика го няма? Въпреки това успяхме", заяви организаторът на фестивала.
Според Пламен Русев, едни от най-съществените решения, които роботите могат да дадат, са в сферата на здравеопазването. От огромно значение ще бъдат и роботите, които ще се превърнат в нещо като социални асистенти с емоции. На практика още в "Междузвездни войни" Стивън Спилбърг предсказва наличието на същества с изкуствен интелект, които изпитват емоции. Едва сега обаче учени и специалисти са разработили за първи път роботи, които могат да бъдат емоционално сродни с нас, да ни съчувстват и дори, не дай, Боже, да ни дават съвети.
По думите на Пламен Русев, благодарение на изкуствения интелект в следващите години ще изчезнат редица професии. Сред първите са миньорите и шофьорите. "Не вярвам някой човек да иска да се труди при този въздух и в тези трудни условия, в които се трудят миньорите. Предполагам, че в близко бъдеще ще изчезне и професията на шофьори на камиони, както и на адвокати по начина, по който се практикува тази професия в момента", заяви Русев. По неговите думи, по-сериозният проблем е свързан с това, че образованието подготвя учениците и въобще младите хора предимно за участници в производството, а не и за по-сериозни предизвикателства, тоест за вземането на по-творчески решения в професиите, които ще упражняват. "Децата в първи клас използват 75 на сто от креативността си при решаване на казуси, зададени от учителя. В седми клас вече говорим за 40 на сто, а в девети са едва 30 процента. Идва време, когато изкуственият интелект ще има по-голяма производителност от човешкия мозък, затова ние трябва да се обърнем по-скоро към ценностите.

За първи път човекът влиза в ролята на Господ, като създава друг интелект но ние трябва да разберем, че да си Господ е и огромна отговорност", заяви Пламен Русев.
По неговите думи, у нас в рамките на дискусията ще дойдат поне 500 международни инвеститори, които са готови да отворят джоба си за печеливши проекти. "Те носят милиарди в джобовете си и търсят интересни и иновативни решения, за които да ги похарчат. Дали ще инвестират, дали просто ще споделят, че са присъствали на този фестивал и какво са видели, това е една огромна реклама за България. А министерството на образованието ще финансира посещението на 3000 деца, които да видят демонстрациите на тези изобретения на живо", допълни той.  

  • БГ проект: Изкуствен интелект опложда ин витро

Един от печелившите проекти на българи, създадени преди години, е свързан с роботи, които обезвреждат земните мини. Нашият сънародник, който създал концепцията, дори е направил подобен завод в САЩ. Друг български проект е свързан с дрон, който може да вдигне и да пренесе 350 килограма тежест.
Институтът по роботика на БАН пък прави роботи, които могат да общуват с деца в неравностойно положение и да им помагат в придвижването и комуникацията. БАН създаде и робот, който може да участва в оплождането ин витро, като е много по-точен и прави процедурата по-лека за жените, на които иначе им се налага да търпят много повече и по-болезнени инжектирания на сперматозоиди. Роботът се казва "Микрона" и вече се използва и в други държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай