Роберто Кавали вече е колекция на Саджуани

Дубайският милиардер обещава рестарт на световната марка

Роберто Кавали вече е колекция на Саджуани | StandartNews.com
  • За кожата на една италианска модна къща
  • Дубайският милиардер обещава рестарт на световната марка

Италианската модна къща „Роберто Кавали“ (Roberto Cavalli ) беше закупена миналата седмица от Хюсеин Саджуани, президент и собственик на компанията за изграждане на недвижими имоти „Дамак“ (Damac) от Дубай.
Тази сделка сложи край на един дълъг процес на покупко-продажба, но и на извървян тежък път за дизайнера, чието име носи модната марка.
Още от началото на годината „Дамак“ бе обявяван за предпочитания кандидат за придобиването на марката, собственост на едноименната италианска модна къща, която през април получи защита от кредиторите, след подадена молба от Кавали.
През април той затвори всички магазини в САЩ, като

ликвидира дейността си в Северна Америка

(регистрирана под името Art Fashion Corp). По същото време изпълнителният директор на САЩ Роберто Кавали, Салваторе Трамтуто, подаде оставка.
Базираната във Флоренция фирма за луксозни стоки е основана от дизайнера Роберто Кавали в началото на 70-те години. Компанията положи огромни усилия през последните години да съживи продажбите си и да придобие видимост в индустрия, която все повече се доминира от конгломерати, разполагащи с много пари. Типични примери са „Луи Вюитон Моет Хенеси“ (LVMH) на Бернар Арно или швейцарската група „Керинг“ (Kering).
Саджуани купи „Кавали“ чрез частната си инвестиционна компания Vision Investments, част от DICO Group, която притежава луксозни курорти и хотели, съответно има и достатъчно на брой молове, където да предлага „от пиле мляко“, камо ли скъпи луксозни стоки.
Предходният собственик на „Роберто Кавали“
– частната италианска компания „Клесидра“ (Clessidra), пое модната къща през 2015 г., като се постара да компенсира изоставането от последните години. Въпреки това, след две години, в които модната къща не показа никакви признаци на възстановяване, „Клесидра“ започна да търси нов инвеститор.

Трудни години

Трябва да се каже, че въпреки световния успех на марката, „Роберто Кавали“ преживяваше сложна ситуация от години. След еуфорията на 90-те години на миналия век и началото на новото хилядолетие, още през 2007 г. дизайнерът от Флоренция започна да допуска идеята да продаде част от компанията, като остане миноритарен акционер. Явно славата не бе достатъчна на Роберто Кавали, за да продължи да оцелява в бурния, ориентиран към много пари, свят.
И както винаги се случва, когато една популярна и обичана компания е в криза, на помощ идват конгломератите с много пари – големите инвеститори, които търсят всеки начин да разнообразяват вложенията си, за да печелят още повече. През май 2015 г. придоби 90% от активите на къщата (останалите 10% останаха при основателя Роберто Кавали).
Макар да нямаше официално разкрита информация за размера на сделката, информирани източници посочват сумата от около 390 милиона евро. Ако е вярно, казват наблюдатели, това е доста повече от реалната цена на „кавали“, но пък те едва ли отчитат нематериалното зад марката…
Последните четири години се характеризираха с различни промени в управлението, което естествено не беше добре за групата. Спад беше регистриран и в оборота, и в печалбите. И до ден днешен собствениците не са предоставили финансови данни за 2018 г., което до известна степен скандализира обществото и инвеститорите, но пък и не е задължително, тъй като компанията не е публична. Така се стигна и до последните дни, в които бе обявено, че Хусеин Саджуани – милиардерът от Обединените арабски емирства – е станал собственик на „Роберто Кавали“.

Италианската мода с отпечатъци

Съдбата на „Роберто Кавали“ не е някаква изненада и е същата, като тази на други италиански модни къщи. Големите луксозни марки са желани от инвестиционните фондове. За да дадат представа за тенденцията, която засяга италианските модни марки, от 372 сливания и придобивания в модния сектор в света между 2017 г. и първите три месеца на 2018 г., в 68 като активи са били заложени италиански марки. Versace, Gucci, Bottega Veneta, Pomellato, Dodo и Brioni вече са контролирани от групата на Kering, а Valentino попадна в ръцете на фонда на Катар Mayhoola for Investments. За Бернар Арно и неговата LMVH няма какво повече да кажем, освен че в последните години не спира да си пазарува, модни марки, бижутерийни къщи и какво ли още не…
Закупуването на „Роберто Кавали“ от „Дамак“ отбелязва прехода към сътрудничество между модната къща и дубайската компания, чието начало е поставено през 2017 година. Италиански медии го нарекоха „флирт, превърнал се в брак на интереси“. Самият Хюсейн Саджуани не крие ентусиазма си за „прехода в невероятната история на марката „Роберто Кавали“.
Саджуани купи „Кавали“ чрез частната си инвестиционна компания „Вижън Инвестмънтс“ (Vision Investments), част от „ДИКО Груп“ (DICO Group), която притежава луксозни курорти и хотели, както и търговски центрове. „ДИКО Груп“ пък обяви, че сделката е важна стъпка в стратегията й и представлява развитие на партньорство, „започнало през 2017 г., по което „Кавали“ ще разработи интериора“ за някои нейни луксозни хотели.
През юни се появиха петима потенциални инвеститори, за да спасят модната къща, включително „Дамак“, но също и италианският собственик на марката Diesel – OTB Group и американската компания за управление на луксозни марки Bluestar Alliance.

Кой е Хюсеин Саджуани?

Роден през 1952 г., Саджуани е най-големият син на търговец на писалки и часовници. Като момче той показа таланта си първо в следването си, а след това и като бизнесмен. Започва кариерата си през 1981 г. във финансовия отдел на Abu Dhabi Gas Industries. Две години по-късно разкрива свой бизнес в сектора за хранене, където негови мощни клиенти са американските военни и строителният гигант „Бехтел“ (Bechtel).
През 2001 г. той се впуска в недвижимите имоти, като полето му на работа са инвестициите в луксозни апартаменти и къщи. През 2013 г. Саджуани дори работи заедно с Доналд Тръмп по създаването на две голф игрища под марката Trump, проектирани от Тайгър Уудс, в Дубай. Днес Саджуани ръководи компания, която през 2018 г. генерира 1,66 млрд. долара приходи. В безупречната му кариера досега липсваше само придобиването на престижна италианска луксозна марка. Е, вече и това е постигнато!

Роберто Кавали – една жена и още много…

Човекът зад световноизвестната модна марка се появява на бял свят във Флоренция през 1940 г. Останалото е в реда на нещата за човек, който произхожда от един от градовете-люлки на Ренесансса и съвременната цивилизация. Дядо му Джузепе Роси - художник импресионист от движението Macchiaioli, и майка му, която сама шие облекла, повлияват артистично на Роберто и го насочват към неговото призвание. Така Кавали се записва в Художествената академия на Флоренция да изучава тънкостите на специалността „Десениране“. Още като студент той прави серия от флорални принтове на плетива, които привличат вниманието на главни италиански фабрики за трикотаж.
В началото на 70-те той измисля и патентова революционна техника за десениране на кожа и започва да прави „кръпки“ (patchwork) от различни материали. След дебюта на новите техники в Париж, Кавали моментално получава поръчки от Hermes и Pierre Cardin. На 30 години той показва първата си колекция в салона за прет-а-порте в Париж и Палацо Пити във Флоренция. По-късно представя и дънки направени от десениран деним и с декорации от инкрустирана с камъни кожа, елементи с брокат и щампи на диви животни. През 1972 г. отваря и първия си бутик в Сен Тропе, а оттам-нататък пътят му е комбинация от творчески блясък и финансов успех.
Ревютата на Кавали и днес са сред най-сексапилните в света. Попзвезди като Бийонсе и Алиша Кийс са запалени почитателки на неговите богато орнаментирани дрехи с огромни деколтета. Когато в сп. "Плейбой" решават за първи път от 25 години да обновят знаменития заешки костюм, с който обличат веселите момичета, обръщат се към Кавали.
Но музата на Кавали е неговата съпруга Ева, в която той винаги твърди, че е лудо влюбен, която е и майка на четирите им деца. Двамата се запознават през 1978 г. на конкурса "Мис Вселена". Тя участва, а той е в журито. Години по-късно Ева е толкова важна за модния маестро, че тя довършва изреченията му, когато той се затруднява с английския например. Става ли въпрос за мода обаче, Кавали винаги намира точните думи. А сега и точните суми…

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай