Ресторантьорите излизат на протест

Фитнесзалите искат да отварят

Ресторантьорите излизат на протест | StandartNews.com

В съобщение до медиите от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) обявиха, че на 27 януари излизат на национален протест “Марш към свободата” и призовават всички бизнеси, засегнати от заповедите за забрана на работа, да ги подкрепят.

Според СЗБ и БАЗ пандемията се управлява неправилно, а държавата е отнела отнеха правото на труд и препитание.

“Отново сме изправени до стената, след като месеци наред бяхме заблуждавани с подвеждаща информация. Ние оставаме единственият затворен бизнес на фона на тълпите в други сектори от търговията, които не са от ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ! Единственото ни желание беше да работим. Неправилното управление на пандемията и държавата ни отнеха правото на труд и препитание. Без стабилни и задоволителни идеи и решения за компенсирането ни. Ние наблюдаваме, че затварянето не е временно, а се превърна в постоянно. Цената на затварянето доведе до спад в производството и потреблението. Последиците от това са: загуба на работни места и фалирали предприемачи. За нас няма друго възможно решение, освен да обявим несъгласието си с тази поредна несправедливост и дискриминация спрямо бизнеса ни”, заявиха от сдружението на заведенията. 

Собствениците на заведения и ресторанти протестират след решението на Националния оперативен щаб да не обсъжда облекчаване на мерките до края на януари. Това съобщи за „Хоризонт“ председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов.

От бранша настояват обектите за хранене да отворят от началото на февруари, а увеселителните заведения - от началото на март.

Предложението на властта, обсъждано до днес, беше за облекчения на мерките не по-рано от 18 февруари, включващи ограничен капацитет и работно време.

Собствениците на фитнес зали са в абсолютна готовност да ги отворят за посетители още днес, но търпеливо ще изчакат решението на Правителството. Управителката на един от тях Дора Цокева сподели, че всички мерки за дистанция и дезинфекция са взети още в края на миналата година, преди да бъдат затворени изцяло

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай