Ресторант взе 5 бона помощи, НАП ги прибра за дългове

Казусът е от Пловдив, но не е единствен в страната

Ресторант взе 5 бона помощи, НАП ги прибра за дългове | StandartNews.com

Пловдивски ресторантьор получи 5360 лв. ковид помощи, но още на следващия ден НАП си взе цялата сума заради стари задължения.

 За случая информира собственикът на ресторант „Терасата” Емил Николов, пише "Марица". На 27 януари получих по банковата си сметка парите по мярката „20% от оборота”, която се администрира от приходната агенция, а на 28 януари сметката ми отново беше празна, защото НАП дръпна сумата заради стари мои задължения, разказа той. Аз наистина имам задължения за неплатени осигуровки и ДДС, за които обаче сключих споразумение за разсрочване с Агенцията.

Заведението е под ключ от последния локдаун – 27 ноември със заповед на здравния министър, не работи дори с доставки на храна за вкъщи. И ако това е помощ за затворения бизнес, здраве му кажи, с едната ръка държавата дава, а с другата – взима, а ние пак сме на нула, емоционално коментира Емил Николов. Той вече се е посъветвал с адвокат как да действа оттук нататък, защото се опасява, че държавата може да го накара да върне безвъзмездната помощ, която дори не е успял да види кеш.  

На дружеството „Терасата” ООД има наложен запор, съобщиха за marica.bg от НАП. Спазвайки буквата на закона, при постъпления в банковата сметка, ние сме длъжни да направим удръжка за погасяване на задълженията към бюджета, обясниха данъчните. Тоест, по вече запорирани сметки законът допуска изпълнение и върху безвъзмездна финансова помощ.

Все пак има възможност фирмата да разполага с част от парите, преведени като помощ за оборотен капитал. Управителят трябва да подаде до НАП искане за неотложно плащане и така ще му бъде освободена част от сумата, посочиха данъчни.  В указанията на НАП ясно е записано, че с парите от тази мярка може да се закупят суровини и материали, да се плати наем на помещението, сметките за ток и вода, заплатите и осигурителните вноски за персонала. За сметка на това не могат да се покриват данъци и да се погасяват вноски по кредити в банка.

По информация на marica.bg пловдивският казус съвсем не е единствен в страната.

Големият въпрос обаче е как фирма със задължения е успяла да премине първоначалното „сито” на НАП и да бъде одобрена за подкрепа чрез оборотен капитал. Проверката на кандидатите става автоматично чрез специален софтуер. Системата не е сгрешила, обясниха данъчни експерти. Помощ не могат да получат фирми, които имат публични задължения /данъци, мита, акцизи, осигуровки и др. вноски към бюджета/ с дата преди 1 януари 2020 г. Въпреки че запорът на пловдивския ресторантьор е от ноември 2019 година, той отговаря на условията на помощта /която има много изключения, упоменати в Указанията/ и парите са му отпуснати абсолютно законно, казаха от НАП.  

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай