Еврохолд влезе в седмицата на големите сделки

КЕВР одобри купуването на ЧЕЗ

Еврохолд влезе в седмицата на големите сделки | StandartNews.com

 

След като вчера Комисията за защита на конкуренцията даде зелена светлина на смяната на собствеността на Нова телевизия, днес друг регулатор – Комисията за енергейно и водно регулиране пусна сделката, с която българската "Еврохолд" придобива активите на ЧЕЗ Разпределение в България, съобщиха от институцията.

Разрешение за дългоочакваната сделка през октомври 2020 г. даде и Комисията за защита на конкуренцията. Така, с днешното решение пада и последната пречка пред изтеглянето на ЧЕЗ от България. Предстои джиросване на книжата и подписване на кредитните договори.

Парафът на КЕВР бе нужен, тъй като това изискват новите промени в закона, приети след опита на ЧЕЗ да продаде бизнеса си на Гинка Върбанова. Комисията за защита на конкуренцията първоначално забрани на "Еврохолд" да придобие бизнеса на ЧЕЗ, но решението бе отменено от Административен съд - София област през юли миналата година.

Стойността на сделката е €335 млн, а финансирането ще бъде осигурено чрез собствени средства и заемен капитал от водещи глобални инвестиционни банки.

 "Еврохолд" купува бизнеса на ЧЕЗ Груп в България чрез своята дъщерна и специално създадена за целта Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), посочиха от дружеството. Сделката включва 67% от капитала на електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение България АД и компанията за обществено снабдяване с електроенергия ЧЕЗ Електро България АД, както и 100% от акциите на лицензирания търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД, компанията за IT услуги - ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса - Бара Груп, и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на чешката група в страната.

ЧЕЗ се изтегля и от Румъния. Купувач е австралийската Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), а сделката се оценява на около €1 млрд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай