Рекордни цени на дърва и пелети, складовете празни

Търговците искат да спре износът

Рекордни цени на дърва и пелети, складовете празни | StandartNews.com

Рекордни цени на дървата и пелетите за огрев на прага на зимата. Складовете в цялата страна са празни, десетки фабрики спряха работа, а цените скачат всеки ден. За да се реши проблемът с недостига на дървесна – търговци поискаха да се спре износът. В същото време от горските предприятия в страната увериха, че дърва ще има за всички, съобщи Нова тв.

Складовете за пелети и дърва са празни от няколко месеца. Списъкът с чакащи вече е огромен, но кога ще има ново зареждане е трудно да се каже. Трудно е да се каже и на какви цени ще се продава твърдото гориво от тук нататък. Домакинствата, които ползват дърва за огрев у нас, са близо 1,9 млн. От тях над 1,2 млн. – се отопляват само на дърва. Очакванията за поскъпване на тока от нова година увеличи още броят на хората, които искат да се топлят на дърва.

Засега от 6-те горски стопанства увериха, че дърва ще има за всички.

Предвидените от тях количества са над 1 млн. кубика. Като цените са между 38 и 48 лв. без ДДС – в складовете на горските и до 28 лв. без ДДС – директно от гората. По борсите обаче кубикът струва двойно. Още по-сериозен е скокът при пелетите – близо 300 %.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай