Рекорди през 2021: Чакат се сделки за 4,3 трилиона!

Бизнес лидерите са уверени в икономическото възстановяване

Рекорди през 2021: Чакат се сделки за 4,3 трилиона! | StandartNews.com

Обемът на сливанията и придобиванията (M&A) в света през 2021 г. може да досигне нов рекорд, след като от началото на 2021 година компаниите вече са подписали споразумения на обща стойност около 4 трилиона долара. Това показва проучване на Financial Times, ползвайки данните на Refinitiv, пише dir.bg. Тази цифра е повече от два пъти над стойността за същия период на миналата година. Ако темпото на активност на M&A пазара продължи, обемът на сделките може да надхвърли рекордната стойност от 4.3 трилиона долара, регистрирана преди началото на световната финансова криза през 2007 г., припомня британското издание.

Несигурността се увеличава, но бизнес лидерите са уверени в икономическото възстановяване, тъй като макроикономическите показатели, включително положителните темпове на БВП и високите проценти на индекса на потребителските цени (ИПЦ), обещават растеж. Това допълнително разпалва апетита за сливания и придобивания. В 24-тото годишно глобално проучване сред главните изпълнителни директори на PricewaterhouseCoopers (2021 г.) 76% от над 5000 анкетирани изпълнителни директори очакват глобалният икономически растеж да се подобри през следващите 12 месеца.

"Като се има предвид, че повечето компании са реализирали рекордни печалби и имат достъп до кредити с ниски лихви, а акциите им растат, трудно е да си представим, че M&A пазарът ще се забави през следващите шест месеца или година", прогнозира Франк Акуила, директор за глобания пазар на M&A в базираната в Ню Йорк адвокатска кантора Sullivan & Cromwell.

Основание за рекордните очаквания са и предварителните показатели за август, който обикновено се характеризира със слаба M&A активност. През миналия месец бяха бяха подписани сделки на обща стойност 500 млрд. долара спрямо 289 млрд. долара за същия период на миналата година, сочат обобщените данни на Refinitiv.

От началото на януари до 30 юни тази година са сключени близо 40 000 сделки, много от които са големи и възлизат на няколко милиарда долара. Сред тях е сделката на американския концерн General Electric Co. (GE) да продаде своето подразделение за лизинг на самолети на ирландската AerCap Holdings NV за повече от 30 милиарда долара, както и конкурентни оферти от най-големите железопътни компании в Канада да купят американския Kansas City Southern за повече от 31 милиарда долара.

Нарасналата активност на M&A пазара допринася и за растежа на приходите на американските банки. Така J.P. Morgan Chase & Co. През последното второ тримесечие отчете рекордна комисионна в сегмента на глобалното инвестиционно банкиране от 3.6 млрд. долара. На свой ред комисионната на Goldman Sachs Group Inc. нарасна с повече от една трета, уточнява Financial Times.

Според биртанското издаие, пазарната активност по сливане и придобиване се отразява благоприятно на доходите на големите международни адвокатски кантори, много от които съобщават за рекордни печалби.

Нарастването по сектори

Най-значителната активност на M&A сделките се наблюдава в технологичния сектор (21.2% дял от всички сделки по сливания и придобивания в света), в сравнение с 16% година по -рано. Това е най-високото ниво от 2000 г., когато технологичният сектор започна да процъфтява.

От началото на настоящата година технологичните компании са сключили общо 8 742 сделки на стойност 832 милиарда долара, спрямо 301 милиарда долара за същия период на година по -рано и 291 милиарда долара през 2019 година.

Най-големите сделки включват отделянето на облачната инфраструктура на Dell Technologies Inc. - VMWare Inc. - в отделна структура за 52 млрд. долара; сливането на сингапурския разработчик на услуги Grab Holdings Inc. със SPAC (Дружество за придобиване със специално предназначение)* за 40 милиарда долара и сделката на Microsoft Corp. за закупуване на разработчика на решения за разпознаване на реч и текст Nuance за 19.7 млрд. долара.

Сделките във финансовия сектор (12.1% дял) също се увеличиха значително. Сред най -големите може да се открои споразумението на американсаката компания за разплащания Square Inc. за закупуване на австралийската финтех компания Afterpay Ltd. за 29 милиарда долара.

Ообщените данни на Financial Times показват, че на трето място по дял са сделките в сектора на индустриите (12.0%). Следват: енергетика (9.6%), здравеопазване (9.0%), недвижими имоти (8.0%), медии и реклама (7.0%), материали (7.2%), търговия (4.5%), потребителски стоки и услуги (3.9%), телекомуникации (2.8%) и доставка на основни продукти (2.7%).

Изключение прави застрахователният сектор

Сливанията и придобиванията (M&A) в световната застрахователна индустрия са намалели леко през първата половина на 2021 г. със 197 сключени сделки по целия свят, спрямо 206 през втората половина на 2020 г. и 201 през същия период на миналата година, сочат данните на базираната в Лондон адвокатска кантора Clyde & Co, специализирана върху пет основни сектора: застраховане, енергетика, търговия и стоки, инфраструктура и транспорт. Тяхното проучване показва, че M&A в световен мащаб в застрахователния сектор спада с 3%.

По региони начело е Америка, водена от силната активност в САЩ, със 116 сделки, спрямо 102 втората половина на 2020 година. След резкия спад през 2020 г. Европа се задържа стабилно през първото полугодие на 2021 г. с 51 завършени сделки, с една по-малко спрямо предходния шестмесечен период. Великобритания е водещата европейска държава - и втора по активност в света след САЩ, изпреварвайки Испания и Германия.

За разлика от Америка и Европа, в Азиатско-тихоокеанския регион сключените сделки паднаха от 37 на 18 - най-ниското ниво, откакто Clyde & Co подготвя такива анализи през 2011 г., тъй като постпандемичната и геополитическата несигурност натежаха върху сключващите сделките. Японските купувачи отново бяха най-активни в сравнение с 2020 г., изпреварвайки Индия и Австралия.

След добрата за застрахователите 2020 г., в която бяха отбелязани общо 32 сделки, M&A активността в сектора в Близкия изток и Африка спадна само до пет завършени сделки през първата половина на тази година.

* SPAC са известни още и като компании "празни чекове" и по същество празни парични черупки - компании без операции, които са създадени само за да привлекат пари от инвеститори и след това да ги използват, за да придобият друга компания.

Посредством сделките, които SPAC сключват, придобитите частни компании стават публични. Ползата за тях е, че излизат по-бърз и лесен начин на фондовия пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай