Реформа! Чудесата на България в туризма

Националният борд поставя четири искания пред партиите за развитието на сектора

Реформа!  Чудесата на България в туризма | StandartNews.com

Чудесата на България да минат към министерството на туризма. За реформа в модела на управление на сектора настояват от Националния туристически борд /НТБ/. Промяната да включва разширяване на функциите и правомощията на ресорното министерство, като под неговата шапка да минат природните забележителности, археологическите находки, както и културно-историческото наследство. За целта е нужно увеличаване на бюджета на ведомството и укрепване на административния му капацитет. 

Това е една от четирите политики - институционалната, залегнали в програмната платформа на НБТ за стабилизиране, модернизиране и устойчиво развитие на туризма у нас. Националният борд, която е най-голямата работодателска организация в сектор "Туризъм" и член на Световната организация към ООН /UNWTO/, започна поредица от срещи с  политически формации, за да обсъди с тях основните тези за развитието на сектора в България при следващото управление. Първата среща бе с ДПС, а вчера се проведоха дискусии с ръководствата на коалиция „БСП за България“ и „Има такъв народ“. Предстоят срещите с ГЕРБ, обединение „Демократична България“, „Изправи се БГ“ и ВМРО.

Предложението културно-историческото наследство да мине под шапката на туристическото министерство ще сложи ред в сектора и ще реши много проблеми. Сега обектите от национално значение са към министерството на културата, което ги управлява и дава различни разрешения за ползване и реставрация. Културният туризъм обаче се посочва като приоритет за страната ни, защото за разлика от зимния и летния, той е целогодишен. Но за да се развие, са нужни инвестиции, както осигуряване на туристически поток, което е в обхвата на дейност именно на туристическото министерство. Време е да се поправи това несъответствие, което бе заложено още при създаването на ведомството, категорични са експертите. 

Освен реформа в управлението, от НБТ поставят още три изисквания към новата власт, за да бъде подкрепен този толкова важен за икономиката ни сектор:

1. Зелени политики – трансформация на българския туристически продукт набазата на чиста природа, чиста вода, чиста храна, чиста енергия, коетопредполага създаването на изцяло нова концепция.

2. Дигитални политики – трансформация на модела на комуникация иповишаване на конкурентоспособността на българския туристическипродукт чрез изработване на адекватни платформи, което също изискванова концепция.

3. Инвестиционни политики – финансиране на ключови икономически проекти,свързани с туристическия сектор, с европейските средства, заложени вПлана за възстановяване и развитие, както и в следващия програмен период 2021-2027 г.

От НБТ поставят на дневен ред още няколко приоритета. Един от тях е изработването на нов стратегически документ 2020-2030 за развитието на туризма в България в контекста на преодоляване на пандемията и свързаните с нея икономически щети (2021-2025 г.). Нужен е и модерен национален туристически бранд за успешното позициониране на България на международните туристически пазари след кризата.

Трябва да се създадат Национална хотелиерска и ресторантьорскатуристическа камара /НХРТК/ и на Национална камара на туроператорите и туристическите агенции /НКТОТА/, което да бъде записано в Закона за туризма. Както и специализирана национална туристическа организация, която да се грижи за международния маркетинг и реклама.

Друго важно предложение е да се даде възможност всеки български гражданин да ползва ваучери за туризъм. Това ще гарантира социална равнопоставеност, оздравяванена туристическия сектор и свързаните с него отрасли, приходи в бюджета, в данъчната система и в БВП на страната, уверени са от НБТ. 

За да се облекчи пътуването на ключови за България туристи, каквито са руснаците и турците, е необходимо да се въведе механизъм за издаване на електронни визи и намеждународната пактика за поставяне на визи „on arrival“ на граничните пунктове.

От НБТ уверяват, че разполагат с необходимата професионална експертиза и кадрови капацитет, за да изпълнят програмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай