Реакция - бизнесът иска компенсации

Трябват мащабни окономически мерки

Реакция - бизнесът иска компенсации | StandartNews.com

Българският бизнес разбира необходимостта от предприемане на ограничителни мерки, насочени към запазване на живота и здравето на хората. Обръщаме внимание, че другите европейски държави, които наложиха сходни ограничения през последните седмици, представиха и мащабни икономически мерки, за периода на т. нар. локдаун.

Това се казва в съобщение на Българска стопанска камара (БСК) часове след предложението, което направи министъра на здравеопазването за въвеждане на нови, по-строги ограничения, които Министерски съвет ще обсъди на следващото си заседание.

Дава се пример с Австрия, въвела пълен локдаун, където компаниите, засегнати от затварянето, могат да кандидатстват за до 80% от оборота им за същия период на предходната година.

Също така и  в Дания, където малките и средни предприятия, чийто оборот е спаднал с 30% като последица от Ковид-19, могат да получат компенсация до 90% от оборота си, а големите - до 70%.

В Унгария държавата ще възстанови 80% от стойността на резервациите в туристическия сектор, направени в рамките на 1 месец преди 8 ноември т.г., отбелязват от БСК.

Заедно с това от Стопанската камара настояват за обособяване на Национална програма за подпомагане на българския бизнес, засегнат от ограничителните мерки, която да предоставя възможност за бързо получаване на компенсации за сметка на държавата

Една от мерките, които следва да бъдат обхванати от Националната програма, би могла да бъде подкрепа за непокрити фиксирани разходи на дружествата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай